Diagnosticare

Simptomele diabetului de tip 1

Diabetul zaharat dependent de insulină apare la copii și tineri. Este asociat cu incapacitatea celulelor pancreatice de a produce insulina hormonală. Dacă găsiți simptome de diabet zaharat de tip 1, este important să solicitați asistență medicală la timp. Endocrinologul, efectuând examinări aprofundate ale stării metabolismului carbohidraților în organism, va ajuta la stabilirea controlului asupra bolii. În arsenalul specialiștilor există medicamente, dispozitive de măsură. Sisteme de dietă și exerciții dezvoltate, cu ajutorul cărora pacientul se poate apropia de funcționarea normală.

Care sunt consecințele ignorării simptomelor

Insidiositatea diabetului constă în faptul că de mai mulți ani nu pot exista simptome evidente ale bolii endocrine. În același timp, procesele distructive (distructive) din organism nu se opresc din cauza eșecului carbohidraților și a altor tipuri de metabolism (grăsimi, proteine). Violarea toleranței celulare la glucoză este detectată în timpul examinării pentru bolile de piele, dinți, sistemul urinar, în timpul examinării medicale. Sau, dimpotrivă, evenimentele din organism se dezvoltă atât de rapid încât diagnosticul se face într-un spital unui pacient care este deja în comă.

Experții disting mai multe tipuri de comă. Până la 30% din cazurile de diabet nou diagnosticat au fost găsite la pacienții admiși la instituții medicale cu cetoacidoză. Coma cetoacidemică apare cu un nivel crescut de glucoză din sânge pentru o perioadă lungă de timp. În organism, concentrația hormonului pancreatic, insulina, scade drastic. Se acumulează corpuri de cetonă (acetonă).

Din diverse motive, o formă neglijată a diabetului poate duce la comă. Hiperosmolar - precedat de boli (arsuri, leziuni, pierderi de sânge, inclusiv după intervenții chirurgicale, deshidratarea corpului). Acumularea de acid lactic (o substanță toxică dăunătoare) în sânge poate duce la comă cu același nume.

În caz de încălcare a dietei (postul lung) sau a supradozajului de insulină administrate din exterior, nivelul zahărului din sânge este redus semnificativ (mai puțin de 3,3 mmol / l). Se dezvoltă o comă hipoglicemică. Pacientul poate, pentru o anumită perioadă, să fie inconștient. Coma este un rezultat teribil al ignorării simptomelor diabetului de tip 1. Aducerea la ea este extrem de periculoasă pentru viață.

Manifestarea imaginii simptomatice

Pacienții cu afecțiuni endocrinologice se plâng de:

Afecțiuni cutanate la diabet
 • exces de sete (polydipsia) - pe zi până la 10 litri;
 • apetit crescut (polifagie);
 • urinare frecventă, în special noaptea (poliurie) - până la 10 l pe zi.

Trei simptome ale hiperglicemiei (hiperglicemie ridicată) sunt considerate cele mai importante - indicative. Ele sunt, de asemenea, numite clasice.

Completați imaginea:

 • scăderea în greutate (de grade diferite, de obicei dramatic);
 • apariția unei tendințe la dezvoltarea infecțiilor (boală parodontală, furunculoză), boli fungice (unghii, organe genitale externe);
 • din cauza uscăciunii gurii, apar probleme dentare (gingiile sângerând, slăbirea dinților, formarea intensă a plăcii, piatra);
 • leziuni necorespunzătoare ale pielii (răni, zgârieturi);
 • durere în regiunea inimii și a mușchilor vițelului.

Principalele semne de hiperglicemie

Compus un pacient cu diabet zaharat:

 • somnolență;
 • tulburări de atenție, memorie;
 • slăbiciune generală în creștere în întregul corp;
 • scăderea considerabilă a capacității de lucru.

Zahărul din sânge afectează dorința sexuală. Bărbații notează slăbirea potenței, femeile - libidoul.

Cauze și simptome ale dezvoltării simptomelor

"Trecerea" este traducerea literală a bolii diabetului cunoscută din cele mai vechi timpuri. Cu o lipsă sau absență a insulinei în organism, celulele sunt înfometați, ceea ce duce la scăderea în greutate și la dispariție.

Activitatea vitală a țesutului nervos (creier, neuroni) nu depinde de hormonul pancreasului. În ciuda prezenței sau absenței insulinei, celulele lor în mod independent iau glucoză din sânge. Când zahărul hiperglicemie este în exces în țesutul nervos. Pacientul simte simptome de oboseală, greutate în cap, oboseală.

Nu este necesară insulină pentru ca glucoza să pătrundă în lentila globului ocular. Cu zahăr mare, pacientul devine noros în ochi, există o ceață. Vasele de sânge sunt compuse din țesuturi independente de insulină. Excesul de zahăr se acumulează în celulele sanguine, în căptușeala interioară a venelor și a capilarelor. Schimbul de gaze cu participarea oxigenului și a dioxidului de carbon depinde de eritrocite. Deci, nutriția țesutului conjunctiv este deranjată.

Polifagia apare datorită procesului sporit de scindare a proteinelor și grăsimilor. Există un fenomen paradoxal - pierderea în greutate a pacientului pe fundalul apetitului pasionat. În diabetul sever, dorința de a mânca poate dispărea cu totul, până la o aversiune completă la alimente.

Polydipsia este însoțită de pierderea fluidelor corporale și a sărurilor. Urina cu poliurie este ușoară sau incoloră. Zaharul se excretă prin rinichi, astfel încât organismul încearcă să scape de glucoza inutilă, care are o putere distructivă.


Impactul negativ al diabetului asupra rinichilor este periculos pentru sănătatea și viața pacientului.

Cauzele diabetului de tip 1

Predispoziția la debutul formelor dependente de insulină:

 • Boli cum ar fi obezitatea, ateroscleroza, boala coronariană, infarctul miocardic, hipertensiunea arterială pot deveni precursori patologici ai diabetului de tip 1.
 • Boala metabolică cronică este moștenită. Persoanele care au unul (sau ambii) părinți sau rude apropiate de sânge au o predispoziție la boală.
 • Diabetul zaharat este adesea diagnosticat la persoanele care au suferit un accident vascular cerebral, stres sever (tulpina nervoasă prelungită), inflamația cu febră mare și expunerea la substanțe toxice.
Dacă o boală care cauzează o creștere a nivelului zahărului din sânge este curabilă, atunci diabetul poate fi temporar. Doctorii numesc această formă secundară. În tratamentul său, se utilizează aceleași metode ca și cele primare: insulină, dietă, exercițiu fizic. Diabetes mellitus cunoscut, care trece după naștere. Dar manifestarea bolii este un semnal serios de disfuncție pancreatică.

Atunci când detectarea simptomelor este cea mai probabilă

În primul rând, majoritatea adolescenților sunt expuși riscului de dezechilibru hormonal în timpul pubertății. Excepția este că boala poate să apară în cazul unor hipoglicemii - o scădere accentuată a nivelului de glucoză din sânge.

Simptome caracteristice cu zahăr scăzut:

 • transpirație;
 • tremor (tremor marcat);
 • amețeli, vasospasm;
 • inima palpitații;
 • amorteală (buze, limbă, bărbie).

Simptomele hipoglicemiei

Semnele de foame și slăbiciunea generală sunt deseori confundate cu hiperglicemia, o afecțiune cu rate mari. Dacă, cu zahăr ridicat, pacientul are ceva timp să meargă la endocrinolog, atunci cu condiția hipoglicemică, contele continuă timp de câteva minute. La om, există o confuzie. Simptomele excitarii sunt inlocuite de somnolenta si apatie, incepe etapa pre-comatoza.

În al doilea rând, pentru apariția diabetului zaharat de tip 1, specialiștii în medicină notează manifestarea sezonieră. În perioadele de toamnă și de iarnă-primăvară există un număr mai mare de cazuri diagnosticate. În timpul fluctuațiilor de temperatură, vremea umedă crește probabilitatea de infectare a organismului cu boli virale (parotidă epidemică, rubeolă, rujeolă).

În al treilea rând, persoanele cu predispoziție la diabet zaharat de tip 1 ar trebui să profite de o deviere de la vaccinări minore. Există multe cazuri când boala endocrină se dezvoltă imediat după vaccinare.


Controlul măsurării zahărului din sânge poate fi efectuat la domiciliu utilizând un glucometru

La prima suspiciune de tulburări metabolice care apar în organism, trebuie să vă adresați unui medic. Ancheta include următoarele activități (rezultatul normal este afișat în paranteze):

 • test de sânge la nesfârșit (nu mai mare de 6,1 mmol / l);
 • analiza plasmatică (7,0 mmol / l);
 • indicatorul de pondere a hemoglobinei glicate (până la 6,2%);
 • profil cu glucoză (până la 7,8 mmol / l, prelevarea de probe de sânge în decurs de 2 ore după ingestia de carbohidrat, în cantitate de 75 g);
 • teste de urină pentru acetonă și glucoză (negativ).

În diabet, statutul pacientului este special. Este un executor activ și imediat al recomandărilor medicale. Endocrinologii acordă o mare importanță predării pacientului mijloacelor de ajustare și urmărire a nivelului zahărului din sânge. Familiarizarea cu elementele de bază ale terapiei are loc în "școli de diabet". Hiperglicemia este principalul mecanism pentru dezvoltarea complicațiilor acute și cronice ale unei boli teribile. De la pacient depinde de modul de ajustare a metabolismului carbohidraților, și, în consecință, de calitatea vieții.

Vizionați videoclipul: Simptomele DIABETULUI DE TIP 1 (Martie 2020).