Diabetul complicații

Cauze și metode de tratare a angiopatiei diabetice

În fiecare an crește numărul persoanelor cu diabet zaharat. Anterior, diabetul a apărut numai la persoanele în vârstă de peste 60 de ani. În zilele noastre, boala este "mai mică", forme severe de complicații apar la persoanele mai tinere de 50 de ani. În prezența acestei boli crește riscul unui număr de complicații.

Una dintre complicațiile diabetului este angiopatia extremelor inferioare (codul E10.5 conform codului ICD 10 și E11.5 conform ICD 10). Atât persoanele în vârstă, cât și tinerii sunt expuși riscului.

Cauze și mecanisme de apariție

Cu o creștere a nivelului de glucoză, țesuturile corpului sunt înmuiate cu produse de dezintegrare. Sensibilitatea pronunțată față de hiperglicemie are pereți vasculați și țesut nervos. În același timp, structura lor normală este întreruptă, ceea ce provoacă alterarea vaselor de sânge și conduce la diverse complicații. Aceste modificări se numesc angiopatie.

În cazul angiopatiei, implică o scădere a elasticității pereților vaselor de sânge, ceea ce duce la o îngustare a arterelor sau blocarea completă a acestora. Fluxul sanguin la nivelul extremităților inferioare scade considerabil, ceea ce afectează starea de sănătate. Fluxul de sânge insuficient urmat de foametea de oxigen duce la pierderea funcționalității, precum și necroza, dezvoltarea de gangrena, necroza țesuturilor piciorului.

În diabet, atât vene mari, cât și artere, precum și capilare mici sunt afectate, ducând la atrofie și degradarea țesuturilor și a celulelor.

Există două tipuri de patologie:

 • microangiopatia, în care sunt afectate capilarele;
 • macroangiopatia - arterele și venele sunt afectate.

Boala se manifestă în oameni care suferă de diabet timp de 10-15 ani.

Cauzele frecvente care duc la apariția acestei boli sunt următoarele:

 • prejudiciul în care sunt afectate navele;
 • diverse patologii ale sistemului circulator;
 • tensiune arterială ridicată sau scăzută, care durează o perioadă lungă de timp;
 • expunerea la substanțe toxice pe corpul uman;
 • boli autoimune;
 • utilizarea sistematică a alcoolului și a tutunului;
 • tulburări metabolice;
 • vârstă avansată.

Dacă o persoană în plus față de diabet are unul dintre factorii de mai sus, atunci probabilitatea de a dezvolta angiopatie este mare.

Se produc următoarele modificări:

 • cu o creștere a zahărului din sânge, glucoza penetrează pereții vaselor de sânge, distrugându-le;
 • țesuturile acumulează lichid, ceea ce duce la edeme;
 • crește riscul de tromboflebită;
 • coagularea sângelui este încălcată;
 • fluxul sanguin se deteriorează pe măsură ce lumenul vaselor de sânge scade;
 • în țesuturile situate în apropierea vaselor, se produce foamete de oxigen;
 • apare scleroza vasculară, ceea ce duce la insuficiență renală;
 • peretele vascular evacuat;
 • vasele devin fragile, ceea ce provoacă hemoragii.

Simptome și manifestări clinice

În funcție de localizarea sursei complicației, boala se manifestă în moduri diferite. Având în vedere acest lucru, simptomele sunt, de asemenea, diferite.

La risc se află navele:

 • ochi;
 • extremitatile inferioare si superioare;
 • rinichi;
 • inima.

Pacienții pot prezenta următoarele simptome:

 1. Culoarea pielii membrelor inferioare se schimbă. Când fluxul de sânge arterial se schimbă, pielea devine palidă și dacă fluxul sanguin venos este perturbat, pielea devine albăstrui. De asemenea, de multe ori prezintă efectul de piele de marmură.
 2. Temperatura inferioară a pielii la nivelul extremităților inferioare. Piciorul rece la atingere poate fi însoțit de frig.
 3. Durere redusă, temperatură și sensibilitate tactilă. Amorțirea membrelor inferioare.
 4. Pulsarea slabă a arterelor membrelor inferioare. Această caracteristică poate fi detectată de medic în timpul examinării pacientului. Lipsa completă a pulsațiilor sugerează că există un blocaj al arterelor.
 5. Tendința de a avea vânătăi. Chiar și un impact fizic minor duce la un hematom.
 6. Suprafața pielii este acoperită cu o rețea vasculară, iar asteriscurile sunt de asemenea vizibile.
 7. Atunci când afecțiunile trofice apar peeling al pielii, precum și pigmentare.
 8. Suprafața pielii este acoperită cu ulcer trofice.
 9. Capacitatea de regenerare a pielii este redusă. Rănile nu se vindecă mult timp, chiar și cu terapie medicală activă.
 10. Apariția durerii în membrele inferioare, care crește odată cu efortul fizic. Mersul pe jos cauzează arsuri și crampe în picioare.

Dacă nu acordați atenție acestor simptome, aceasta poate duce la infectarea picioarelor și la dezvoltarea de gangrene. Este important să identificăm problema într-un stadiu incipient și să începem să o rezolvăm.

Diagnostic și tratament

Dacă este suspectată angiopatia diabetică, medicul efectuează o examinare vizuală și ascultă cu atenție și plângerile pacientului. Este important să confirmați că pacientul are diabet zaharat.

Sunt necesare teste de laborator pentru care sunt necesare dispozitive speciale:

 1. Imagistica prin rezonanță magnetică. Acesta permite vizualizarea structurii țesuturilor moi pe ecranul monitorului. Această procedură este absolut sigură și fără durere.
 2. Examenul cu ultrasunete. Se evaluează starea pereților vaselor de sânge, precum și viteza fluxului sanguin.
 3. Angiografie. Un agent de colorare special este injectat în organism. Sunt luate raze X, care arată modul în care materia colorantă se răspândește pe tot corpul.
 4. Tomografia vă permite să efectuați un studiu al site-ului cu patologie. Sunt luate imagini stratificate ale sectorului afectat.

Pentru tratamentul cu succes al bolii este important să se normalizeze metabolismul carbohidraților. Trebuie să urmați o dietă specializată, să monitorizați cu atenție nivelul de glucoză din sânge și să luați medicamente care reduc zahărul. De asemenea, efectuați monitorizarea constantă a presiunii, renunțați la obiceiurile nocive și normalizați greutatea corporală.

Metode conservatoare

Terapia conservativă este utilizarea de medicamente care vizează îmbunătățirea fluxului sanguin, a parametrilor biochimici, a metabolismului în țesuturi.

Pentru a realiza acest lucru, următoarele medicamente vă vor ajuta:

 • reducerea colesterolului;
 • scăderea tensiunii arteriale;
 • antioxidanții care au un efect benefic asupra sistemului vascular;
 • medicamente subțierea sângelui;
 • angioprotectors;
 • Metaboliki;
 • îmbunătățește regenerarea țesuturilor;
 • diuretice.

Pentru a efectua selecția de medicamente ar trebui să fie doar un medic calificat.

Nevoia și tipurile de intervenții chirurgicale

Intervenția chirurgicală este prezentată în următoarele cazuri:

 1. Există o patologie a navelor mari în care există o îngustare a secțiunilor individuale. Scopul principal al operației este restabilirea permeabilității vaselor de sânge. La pacienții cu această afecțiune se prezintă următorul tratament:
  • operațiunile de manevrare (zona cu îngustare este îndepărtată și în locul ei sunt instalate proteze artificiale sau cele create din propriile lor vene);
  • trombectomia implică îndepărtarea conținutului patologic, care închide lumenul vasului;
  • intervenții endovasculare, în care expansiunea vasului este efectuată folosind un balon pneumatic.
 2. Cu înfrângerea arterelor în toate segmentele sau îngustarea ramurilor principale. Într-un astfel de caz, se efectuează o simpatectomie, în care nodurile nervoase responsabile pentru spasmul arterial sunt îndepărtate.
 3. Răni cu conținut purulent, osteomielită, necroză tisulară. Se efectuează operații de drenaj și de îndepărtare a rănilor, țesuturile moarte sunt îndepărtate, iar degetele sunt amputate dacă este necesar. Dacă curățați rănile mari, acestea sunt acoperite cu piele.
 4. Când se produce gangrena, singura ieșire este amputarea, care se efectuează în funcție de locul de localizare:
  • zona anterioară a piciorului, care apare în timpul gangrenei tuturor degetelor;
  • la nivelul piciorului inferior atunci când zona afectată de călcâi este afectată;
  • la nivelul coapsei, cu înfrângerea piciorului și a piciorului inferior.

Rețete de medicină tradițională

În tratamentul angiopatiei, remediile populare sunt destul de eficiente, care sunt folosite sub formă de băi, loțiuni, decoctări:

 1. Musetel.Ceaiul de musetel este destul de popular. Este indicat pentru utilizarea de către cei care au rate mari de coagulare a sângelui. Pentru prepararea ceaiului din plante aveți nevoie de o lingură de bulion pentru a turna un pahar cu apă fiartă. Lăsați-l să stea o jumătate de oră. Beți în cantități nelimitate. De asemenea, puteți face băi de musetel pentru partea afectată.
 2. Sage.Broasca salvie crește sinteza insulinei, elimină toxinele, îmbunătățește imunitatea. Pentru prepararea sa necesită un pahar de apă clocotită și 2 linguri de colecție. Infuzia trebuie perfuzată timp de o oră, distribuită în trei doze în timpul zilei.
 3. Fasolea de fasole.Un alt remediu eficace este o infuzie de pliante de fasole și păpădie. Aceste componente pot fi completate cu următoarele plante medicinale: vânător, cățeluș, coada-calului. O lingură de colecție se toarnă un pahar de apă clocotită și insistă. Luați în timpul zilei.
 4. Rădăcină de păpădie.Infuzarea rădăcinilor păpădia este compusă din fructoză, care este ușor absorbită de organism. Pentru a pregăti perfuzia poate fi folosit cumpărat într-o rădăcină de păpădie a farmaciei și a săpat-o pe a lui. Într-un termos se toarnă 2 linguri de colecție și se toarnă apă fiartă. Consumați-vă înainte de mese.
 5. Ierusalimul de anghinare.Mancati tuberculi crude, ca merele obisnuite. Gatiti salata. Pentru prepararea sa, puteți folosi orice legume care sunt la îndemână: piper bulgar, varză, morcovi, sfecla. Componenta principală ar trebui să fie o anghinare din Ierusalim. Grind totul și se adaugă ulei vegetal.
 6. Linte.Lingura de porridge ajuta la reducerea glicemiei. Este pregătit ca orice alt terci, la sfârșitul gătitului adăugați puțin ulei. Consumați cel puțin de două ori pe săptămână.

Prognoza și prevenirea

Când apare macroangiopatia diabetică, riscul unui număr de complicații crește. În formă ușoară de diabet zaharat, este posibil ca angiopatia să aibă un curs stabil și să treacă cu progresie mică sau deloc.

Înfrângerea picioarelor are loc cu dezvoltarea ulterioară a angiopatiei. Când apare durerea persistentă și umflarea picioarelor, ulcerul trofic. În cazurile severe, există gangrena degetelor sau picioarelor inferioare.

Gangrena este o complicație foarte gravă, cu distrugerea țesuturilor există o puternică intoxicare a organismului, amenințând viața.

Prevenirea este de a preveni apariția complicațiilor.

Este important să urmați aceste sfaturi:

 • nu umblați desculți la pământ, deoarece crește riscul de infectare a rănilor pe picioare;
 • alegeți cu grijă pantofi, inconfortabil poate duce la leziuni ale pielii;
 • spălați-vă zilnic picioarele cu apă caldă, apoi utilizați o cremă hrănitoare;
 • să efectueze examinări sistematice, să monitorizeze nivelul de zahăr din sânge;
 • urmați o dietă care implică o dietă fracționată cu un conținut minim de alimente cu carbohidrați;
 • revizuiți dieta și îmbogățiți-o cu afine, fasole, spanac și varză;
 • o respingere completă a obiceiurilor nocive, cum ar fi alcoolul și tutunul, deoarece alcoolul afectează în mod negativ pancreasul.
 • exercitarea moderata, la care riscul de leziune a picioarelor este minim.

Pentru a preveni dezvoltarea diabetului, este necesar să se controleze anumiți parametri.

Tabel de indicatori care ar trebui să fie normali:

parametrunormă
glucoză la naștere< 6,2 - 6,6
glucoză la două ore după masă< 8 - 9
nivelul hemoglobinei2,02-2,71
colesterol5,3 - 6
presiuneanu mai mare de 140/90

Angiopatia extremelor inferioare este o boală gravă și periculoasă. În absența tratamentului cu droguri, probabilitatea de deces este mare.

Material video privind cauzele și tratamentul diabetului zaharat:

În cazul unei suspiciuni nesemnificative a dezvoltării patologiei, este necesar să se consulte imediat cu un medic. Este important să se limiteze consumul de dulciuri și să se monitorizeze cu atenție nivelurile de zahăr din sânge. Ar trebui să aveți întotdeauna ceva dulce cu dumneavoastră, în cazul în care zahărul din sânge scade. Să vă binecuvânteze!

Vizionați videoclipul: Dr. Speranta Schmitzer, Despre operatia de cataracta la Clinica Oftalmestet (Martie 2020).