Diagnosticare

Însoțitor constant al dezvoltării diabetului, este poliuria: cauze, simptome asociate și tratament

O confirmare evidentă a faptului că procesele diabetice sunt în curs de desfășurare în corpul uman este nevoia frecventă de a folosi toaleta.

Acest fenomen nu numai că provoacă multe inconveniente, ci reprezintă, de asemenea, un pericol incontestabil pentru sănătatea pacientului, care afectează negativ starea rinichilor, a inimii, a vaselor de sânge și a sistemului nervos central.

Adesea, pacienții confundă această deviere cu urinare frecventă și panică, luând-o pentru un simptom alarmant. Cu toate acestea, fenomenele enumerate sunt diferite.

Și dacă, în cazul urinării frecvente, volumul zilnic de lichid excretat de organism rămâne normal, atunci cu poliuria, cantitatea de produs excret va depăși în mod semnificativ norma și proporția sa va fi mai mare.

Care este cauza poliuriei la diabet?

La diabetici, o afecțiune similară apare de fiecare dată când nivelul de glucoză din sânge crește și durează până când volumul substanței revine la normal.

În acest caz, există o reabsorbție a apei în tubulii renale și eliminarea completă din organism.

Adică, pentru a reduce nivelul de glucoză și a purifica sângele, rinichii măresc intensitatea muncii. Ca rezultat, începe procesul de excreție a glucozei din organism și, împreună cu acesta, fluidul necesar pentru o viață normală.

Fiecare gram de glucoză din reproducere va "lua" cu el aproximativ 30-40 g de urină. Dacă pacientul nu bea cantități mari de apă cu hiperglicemie, afecțiunea poate afecta negativ calitatea rinichilor, a vaselor de sânge, a inimii și a altor organe.

Poliuria este specifică diabetului și primului și celui de-al doilea tip. Cu toate acestea, pot exista totuși unele diferențe între stări:

  • cu diabet de tip 1. Pacientul are o poliurie aproape constantă, care este activă în timpul nopții. Controlul asupra stării este extrem de dificilă din cauza creșterii constante a nivelului zahărului din sânge și a prezenței dependenței de insulină;
  • cu diabet zaharat de tip 2. De asemenea, este nevoie de vizite frecvente la toaletă în timpul zilei și în timpul nopții. Dar, în acest caz, situația este mai ușor de controlat, observând o dietă, făcând exerciții, luând pregătiri speciale și monitorizând constant conținutul de zahăr. Aproximativ 50% dintre pacienții care suferă de diabet nu prezintă poliurie;
  • cu diabet zaharat. Caracteristicile manifestării de poliurie la insipidul diabetului sunt aceleași ca în cazul diabetului. Este posibil să se determine că un pacient dezvoltă exact acest tip de afecțiune numai prin examinare clinică, care a trecut analiza pentru a verifica nivelul de producție a hormonului antidiuretic.

Patogeneza și etiologia

De ce exact și cum apare poliuria poate fi stabilită numai cu ajutorul unui examen clinic complet.

Simptomele bolii pot fi mai mult sau mai puțin pronunțate. Cu toate acestea, în orice caz, pacientul va suferi de excreție urinară crescută și de necesitatea frecventă de a vizita toaleta.

Un corp sănătos poate produce până la 2-2,5 litri de urină pe zi.. Dacă cantitatea de produs zilnic depășește norma stabilită (la pacienții cu diabet, această cifră poate ajunge la 10 litri), medicul va face un diagnostic adecvat. Cu cât corpul pacientului este mai afectat de diabet, cu atât se va manifesta mai multă poliurie.

Din moment ce rinichii unui pacient cu diabet zaharat lucrează într-un mod intens, în timp se produce epuizarea acestora, ca urmare a faptului că organele își pierd capacitatea de a procesa sânge care conține cantități mari de glucoză. Ca urmare, urina devine mai densă, deoarece compoziția acesteia scade nivelul principalelor componente ale ureei, care sunt necesare pentru metabolismul carbohidraților.

Poliuria la diabet atât la bărbați cât și la femei se dezvoltă în mod egal. Mai multe manifestări acute ale bolii afectează de obicei adolescenții.

simptome

Principalul simptom al poliuriei este nevoia frecventă de a vizita toaleta și excreția în procesul de urinare a unei cantități mari de urină cu un grad minim de densitate.

Urinarea poate fi uniformă sau poate apărea predominant în timpul zilei sau în timpul nopții.

Un alt simptom care indică prezența poliuriei este o senzație constantă de sete.

Indiferent de regimul alimentar, acești pacienți au nevoie să absoarbă cantități mari de lichid.

Dacă poliurii se manifestă cu regularitate, procesele diabetice cel mai probabil au început în corpul dumneavoastră și ar trebui să solicitați imediat asistență de la un specialist.

Cum să luați diureză zilnică?

Pregătirea specială pentru analiză nu este necesară. În ajunul colectării produsului vieții, este necesar să se excludă medicamentele diuretice, precum și să se respecte regimul obișnuit de băut.

Pentru colectarea substanței au fost folosite recipiente sterile cu diviziuni pentru a facilita determinarea cantității de urină excretată.

Urina de dimineață se eliberează în toaletă, iar toate porțiunile ulterioare ale biomaterialului în timpul zilei (prima urină de dimineață este considerată a fi punctul de plecare) sunt colectate într-un recipient pregătit. Este important ca toată urina să fie colectată în timpul zilei. Capacitate cu biomaterial stocat în frigider.

După terminarea colectării, aproximativ 200 ml de urină se toarnă într-un recipient separat și se livrează la laborator, indicând cât timp a fost colectat, cantitatea de material colectată și, dacă este cazul, indicându-vă greutatea și înălțimea.

Tratamentul și prevenirea

Eliminarea creșterii urinii este posibilă numai dacă se elimină cauza rădăcinii - conținut ridicat de zahăr.

Pentru tratamentul poliuriei la diabetul de orice tip, pacientul trebuie:

  • urmați o dietă cu conținut scăzut de carb;
  • cresterea activitatii fizice;
  • reducerea nivelurilor de glucoză în sânge la normal.

Dacă nu puteți normaliza zahărul folosind metodele de mai sus, va trebui să recurgeți la injecții cu insulină sau aportul de metformină.

La copii

La copii, diabetul zaharat este adesea acut. Prin urmare, părinții trebuie să fie atenți la starea de sănătate a copilului.

Vizite frecvente la toaletă, incapacitatea de a se trezi și de a avea timp să meargă la toaletă (copilul se trezește în mod regulat "umed", deși deja a învățat să se trezească pentru a vizita toaleta), plângerile de gură uscată și setea ridicată sunt simptome alarmante care indică dezvoltarea de poliurie, boli.

Polydipsia ca partener fidel al poliuriei la diabetici

Polydipsia este o componentă integrală a poliuriei. Aceasta este o stare de sete nefiresc, care se manifestă pe fondul excreției organismului de cantități mari de urină. Este posibil să scapi de această manifestare numai prin normalizarea nivelului de glucoză din sânge.

Videoclipuri înrudite

Despre cauzele și tratamentul poliuriei la diabet în film:

Pentru a elimina manifestarea poliurii, este necesară o abordare integrată bine organizată, ale cărei alegere ar trebui să fie efectuată de către un medic. Selectarea independentă a medicamentelor pentru eliminarea simptomului nu este recomandată.