Insulină

Efectul insulinei asupra corpului

După cum arată statisticile mondiale, peste 20% din populația planetei noastre suferă de diabet. Mai mult, majoritatea acestor persoane au fost diagnosticate cu diabet zaharat insulino-dependent, care nu este posibil să se vindece. Dar aceasta nu înseamnă că pacientul nu poate duce o viață normală. Tot ce trebuie să faceți este să oferiți corpului dumneavoastră insulină. În acest scop, se utilizează injecții speciale, a căror formulare se realizează strict conform schemei prescrise de medic. Dar care este mecanismul acțiunii insulinei? Și cum îi ajută pe diabetici?

Rolul insulinei în corpul uman

Insulina este un hormon special care este implicat în metabolismul carbohidraților. El este cel care se angajează în divizarea glucozei și asigură saturarea celulelor corpului cu energia necesară. Pancreasul este implicat în producerea acestui hormon. Atunci când integritatea sau funcționarea celulelor acestui organ este perturbată, insulina este produsă în cantități mici, ca urmare a faptului că organismul începe să se confrunte cu o deficiență în acesta, ceea ce se manifestă prin creșterea nivelului zahărului din sânge.

În același timp, activitatea rinichilor și a ficatului este întreruptă, substanțele toxice încep să se acumuleze în organism, ceea ce afectează negativ toate organele și sistemele interne. În primul rând, sistemul vascular suferă. Sub influența zahărului și a substanțelor toxice, tonul pereților vaselor de sânge scade, acestea devin fragile și fragile, pe fondul cărora riscurile de accident vascular cerebral și infarct miocardic cresc de mai multe ori.

Conținutul crescut de zahăr din sânge afectează procesele regenerative din organism. Acest lucru este deosebit de vizibil ca pielea. Orice tăieturi și răni se vindecă foarte mult timp, adesea fiind infectate și dezvoltate în ulcere. Și acest lucru este de asemenea periculos, deoarece, odată cu supurația ulcerului, crește și probabilitatea de a dezvolta gangrena.

Deoarece insulina joacă un rol important în digestie, organele tractului digestiv suferă foarte mult din cauza deficienței sale. Riscurile de gastrită, pancreatită și multe alte boli cresc. Și pentru a evita consecințele negative ale dezvoltării diabetului zaharat, medicii prescriu terapie de substituție, care include în mod necesar injecții cu insulină.

Mecanism de acțiune

Vorbind despre modul în care acționează insulina în organism, trebuie remarcat faptul că funcționează direct prin proteina receptorilor. Este o proteină integrată complexă a membranei celulare, care constă din 2 subunități. În medicină, ele sunt marcate ca a și b. Fiecare dintre aceste subunități are propriul său lanț de polipeptide.


Lanturile polipeptidice ale subunităților de insulină

Acțiunea insulinei este după cum urmează: în primul rând, ea intră în comunicarea cu subunitatea a, modificând astfel conformația sa. După aceasta, subunitatea b este implicată în proces, ceea ce declanșează un lanț de reacții pentru activarea enzimelor necesare pentru defalcarea glucozei și asimilarea sa în celule.

Trebuie remarcat faptul că, în ciuda faptului că efectul insulinei în organism a fost studiat de oamenii de știință timp de mai multe secole, proprietățile sale biochimice nu au fost pe deplin studiate. Cu toate acestea, sa constatat deja că în întregul proces participă "intermediari" secundari, care sunt diacilgliceroli și trifosați inozitolici. Ele asigură activarea protein kinazei C cu un efect de fosforilare și sunt asociate cu metabolismul intracelular.

Acești mediatori furnizează o cantitate sporită de glucoză în celulele corpului, astfel saturându-le cu energie. Mai întâi, complexul de insulină-receptor este imersat în citozol și apoi distrus în lizozomi, după care apar procese de degradare - o parte a insulinei este distrusă, iar cealaltă parte este trimisă la membranele celulare și reintrodusă în ele.

Insulina este un hormon care are un efect direct asupra proceselor metabolice în organism. Multe dintre efectele sale sunt observate datorită acțiunii sale active asupra unui număr de enzime. El este singurul de acest gen, care ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează:

  • creșterea absorbției de glucoză prin membranele celulare;
  • activarea enzimelor de glicoliză;
  • activitatea sporită a producției de glicogen;
  • reducerea sintezei gluconeogenezei, care este responsabilă de formarea de glucoză în celulele hepatice.

Principalele proprietăți ale insulinei

Insulina este singurul hormon care îmbunătățește absorbția de către celule a aminoacizilor necesari pentru funcționarea lor normală, precum și furnizarea de ioni de potasiu, magneziu și fosfat. În plus, insulina mărește producția de acizi grași prin transformarea glucozei în trigliceride. Dacă organismul are deficit de insulină, atunci aceasta duce la mobilizarea grăsimilor și depunerea lor în țesuturile organelor interne.

Efectul anti-catabolic al insulinei asupra organismului este cauzat de o scădere a procesului de hidroliză a proteinelor, reducându-le astfel degradarea (datorită faptului că diabetul la pacienți are deficiență de insulină, degradarea proteinelor crește, rezultând o scădere a tonusului muscular și slăbiciune).

În plus, insulina reduce lipoliza, reducând astfel concentrația de acizi grași din sânge și riscurile de boală a colesterolului, tromboflebită etc. devin mult mai mici.

Efectul asupra metabolismului carbohidraților

După cum a devenit deja clar, insulina este un hormon care este implicat în aproape toate procesele care apar în organism. Dar, deoarece vorbim direct despre diabet, este necesar să examinăm în detaliu efectul insulinei asupra metabolismului carbohidraților.

În cazul în care organismul este deficitar în acest hormon, aceasta implică o încălcare a procesului de penetrare a glucozei prin celulele musculare, rezultând o scădere a rezervelor de energie. Atunci când nivelul de insulină se ridică la valori normale, acest proces este restabilit și natural.


Nevoia organismului de insulină, în funcție de gradul de efort fizic

Cu toate acestea, cu activitate fizică crescută, membranele celulare cresc permeabilitatea lor și absorb mult mai mult glucoză decât de obicei. Și acest lucru se întâmplă chiar dacă nivelul zahărului din sânge este foarte scăzut. Dar riscurile de comă hipoglicemică cresc de mai multe ori în acest caz.

Receptorul de insulină joacă un rol important în procesul de homeostazie a glucozei. Dacă este rupt, duce la modificări degenerative ale celulelor, ceea ce provoacă dezvoltarea multor boli, printre care nu numai diabetul, ci și cancerul.

Ce face insulina pentru diabetici

Având în vedere acțiunea insulinei, este imposibil să nu spunem despre efectul său asupra ficatului. În acest organ organul scoate excesul de glucoză ca un prozapas, eliberându-l numai atunci când nivelul zahărului din sânge scade la niveluri critice.

Și un alt aspect important: insulina, așa cum sa menționat mai sus, este implicată în procesul de glicoliză, activând sinteza anumitor enzime, fără care divizarea și absorbția de glucoză de către celule este imposibilă.

Acțiune asupra metabolismului proteinelor

Insulina joacă un rol important nu numai în metabolismul carbohidraților, ci și în proteine. Aceasta este cea care asigură distrugerea proteinelor care vin împreună cu alimentele în aminoacizi, care activează sinteza proteinelor proprii în organism. Cu deficit de insulină, acest proces este deranjat, ducând la diverse complicații. In plus, insulina accelereaza transcrierea ADN-ului, stimuland formarea ARN-ului.

Acțiune asupra metabolismului grăsimilor

Insulina este, de asemenea, implicată activ în lipogeneză - sinteza acizilor grași. Formarea lor are loc în procesul de descompunere a carbohidraților. Și acizii grași sunt, de asemenea, foarte importanți pentru organism, deoarece fără ei există o încălcare a metabolismului grăsimilor, care este însoțită de dezvoltarea obezității și depunerea celulelor grase în organele interne.

Injecția de insulină

Odată cu dezvoltarea diabetului, trebuie să acționați imediat. De regulă, persoanele diagnosticate inițial cu diabet zaharat tip 2 și numai dacă nu se respectă regulile de dietă și medicamente, se dezvoltă diabetul de tip 1, în care este pur și simplu imposibil să se facă fără injecții cu insulină.


Odată cu apariția diabetului zaharat de tip 1, numai injecțiile cu insulină pot reveni la viața normală.

Până în prezent, se disting următoarele tipuri de preparate pe bază de insulină:

  • Acțiune rapidă. Acțiunea începe deja după 5 minute după administrarea subcutanată și atinge vârful maxim după 1 oră. Dar, astfel de medicamente au un dezavantaj - acționează nu pe o perioadă lungă de timp, iar introducerea lor trebuie efectuată înainte de fiecare masă sau la apariția unei comă hipoglicemică.
  • Scurt acțiune. Eficacitatea este observată la 30 de minute după administrare. Astfel de injecții sunt, de asemenea, utilizate înainte de mese. Cu toate acestea, acțiunea sa durează mult mai mult decât cea a insulinei cu acțiune rapidă.
  • Acțiune medie. Astfel de medicamente sunt utilizate în combinație cu insuline cu acțiune rapidă sau cu acțiune scurtă. Eficiența după ce le-ați luat este observată pentru câteva ore.
  • Acționează pe termen lung. Medicamentele hipoglicemice, a căror eficacitate este observată pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, este de asemenea necesar să se utilizeze astfel de preparate cu insuline de acțiune scurtă și rapidă. Acestea sunt aplicate de mai multe ori pe zi înainte de a mânca la intervale regulate.

Care medicament va fi prescris pacientului depinde de caracteristicile sale individuale și de severitatea cursului bolii. Pentru a alege corectitudinea corectă, medicii trebuie să studieze mai detaliat proprietățile moleculare ale sângelui. Pentru aceasta, se face biochimia sângelui venos și a sângelui degetului.

Potrivit rezultatelor examinării, medicul va putea să aleagă nu numai medicamentul, ci și doza acestuia, care va fi cea mai eficientă și mai sigură pentru pacient. Deoarece dozajul greșit al insulinei poate duce la hipoglicemie și complicații grave. Prin urmare, auto-medicația nu este în niciun caz imposibilă. Injecțiile cu insulină trebuie administrate sub supravegherea strictă a unui medic.

Vizionați videoclipul: Totul despre Insulina Secretie si roluri 1 (Martie 2020).