Diabet

Structura și funcția pancreasului uman

Pancreasul (PZHZH) este o parte indispensabilă a sistemului digestiv și a metabolismului organismului. Este atât un organ endocrin, cât și un organ exocrin. Acesta secretă un secret, numit pancreas (pancreas) suc, care este excretat prin conductele corespunzătoare în duoden. Funcțiile exocrine constau în sinteza hormonilor care intră direct în sânge.

În procesul de digestie, PZHZH suplimentează ficatul, și anume vezica biliară. În timp ce bila este excretată în duoden pentru defalcarea grăsimii, sucul pancreatic este necesar, mai presus de toate, pentru prelucrarea alimentelor cu carbohidrați. Legată de aceasta este funcția hormonală a glandei: producția de insulină. Acesta din urmă, după cum se știe, este un participant obligatoriu în procesul de asimilare a carbohidraților simpli și a zaharurilor. Așa că fierul are un efect complet asupra hormonilor și bunăstării unei persoane.

Rolul central al corpului corespunde localizării sale în organism. Situat în mijlocul abdomenului la nivelul vertebrelor lombare I - III. Splinul se învecinează cu dreapta PZHZH, duodenul din stânga. Deasupra este stomacul, care acoperă corpul din față, dacă o persoană intră într-o poziție întinsă. Poziția PZHZh este fixă, adică nu depinde de mișcarea corpului.

Alimentarea cu sânge a organului este asigurată de aorta abdominală. Mai mult, este distribuit în arterele pancreatice superioare splenice, gastroduodenale, superioare și transversale. Scurgerea de sânge are loc prin vena splenică și portală.

Structura macroscopică a corpului

Structura pancreasului este împărțită în zone funcționale. Anatomii disting trei secțiuni în structura organelor.

Departamentele diferă în funcție de locație față de alte organe interne și de aspect.

Se disting următoarele secțiuni anatomice principale ale glandei:

 1. cap; are cea mai mare lățime (până la 3,5 cm), cu o lungime de la vertebre lombare I la III. Aici, o ramură suplimentară este ramificată din conducta comună PZhZh și enzimele sunt eliberate în intestin.
 2. Corp. Situat la nivelul vertebrelor lombare I, lățimea lor nu depășește 2,5 cm Scop - legătura dintre canalele coapsei și capului, secreția de suc de pancreatic.
 3. Coada. Înălțimea corespunde celei de-a doua vertebre, dimensiunea maximă fiind de 3 cm. Are cea mai mare acumulare de insule din Langerhans.

Lungimea totală a unui PZHZH sănătos la un adult este în intervalul de 16-23 cm. Structura pancreasului uman este ilustrată în fotografia de mai jos.

Canalul comun are o lungime egală cu lungimea glandei și se conectează cu duodenul prin papila majoră. De asemenea, papila mică separă intestinele de conducta suplimentară PZhZh. Ambele ghidaje sunt înconjurate de un set de mușchi pentru comprimarea și deschiderea la timp. Diametrul tubului principal ajunge la 2 mm în coadă și la 4 mm în cap.

Deci, PZHZH are o structură alveolară complexă. Pur și simplu, glanda este plină cu canale mici, care se extind în timp ce se apropie de cel comun (conducta Wirsung). Acestea sunt ramuri localizate și se hrănesc cu numeroase segmente ale parenchimului. Parenchimul este structura celulară de bază, omogenă a unui organ. În acest caz, are următoarea caracteristică histologică:

 • acini (funcție exocrină) - 98%;
 • insulele din Langerhans (funcția endocrină) - 2%.

Adică, cea mai mare parte a PZhZh asigură secreție externă în sistemul digestiv.

Insulele pancreatice funcționează independent de departamentul exocrin. Cea mai mare acumulare este atinsă în secțiunea cozii. Acestea sunt situate în pancreas în restul celulelor, dar nu sunt asociate cu sucuri și canale.

În fiecare insulă, diferite tipuri de celule sunt amestecate și aranjate într-un mozaic. Structurile mature sunt caracterizate prin ordonanță. Insula este înconjurată de o teacă de țesut conjunctiv, iar în interiorul ei este împărțită în lobi separate, închise în capilarii sângelui.

În mijlocul segmentelor există un set de celule beta și pe marginile celulelor alfa și delta. Acestea diferă în funcție de caracteristicile funcționale și sunt discutate în detaliu mai jos.

Funcțiile pancreasului

Structura pancreasului uman este direct legată de scopul fiecărui element funcțional. Structura anatomică a corpului vizează sinteza rapidă și producția de enzime.

Cu o sarcină crescută, secțiunea secretoare a capului începe și se deschide conducta suplimentară. Sucul gastric este generat de acini și transportat prin sistemul tubular duodenal. Produsul de secreție conține astfel de enzime:

 1. Amilaza este o enzimă care descompune amidonul în zaharuri simple.
 2. Lipaza - descompune grasimile si acizii grasi, vitaminele A, D, E, K.
 3. Proteaza - descompune proteinele în aminoacizi.

Intensitatea muncii PZHZH depinde de tipul de aport alimentar. Majoritatea enzimelor necesită produse vegetale și carbohidrați, apoi grăsimi. Cel mai mic dintre toate sucurile necesare pentru digestia proteinelor. Desigur, compoziția sa chimică depinde și de specificul dietei.

Structura și funcțiile insulelor din Langerhans sunt pe deplin studiate în medicina modernă. Încă de la începutul secolului XX, endocrinologul rus L.V. Sobolev a concluzionat că experimentele arată că funcția insulelor pancreatice este reglarea metabolismului carbohidraților. Deteriorarea funcțiilor lor provoacă stare generală de rău și diabet zaharat.

După cum sa spus, fiecare insulă este împărțită în acțiuni, înconjurată de capilare. Celulele din ele sunt după cum urmează.

 • (15-20%) - formează o structură inelară la marginile lobului, produce glucagon, un antagonist al insulinei, este necesară menținerea unui nivel optim de glucoză din sânge;
 • celulele β (65-80%) - grupate în centru, generează insulină;
 • Celulele D (3-10%) - de asemenea, situate mai aproape de margine, sintetizează somatostatina, care inhibă producția de hormon de creștere și cei doi hormoni anteriori;
 • Celulele PP (3-5%) - produc o enzimă care inhibă activitatea cancerului de prostată;
 • Celulele E (<1%) - produc ghrelin, responsabil pentru apetitul.

Pancreasul are funcții versatile și un rol fiziologic uriaș. Prin urmare, întreruperea modului de funcționare a PJV implică o serie de consecințe.

Patologii în funcționarea și dezvoltarea glandei

Ca urmare a bolii vezicii biliare sau a consumului de alcool (nu neapărat de lungă durată), pancreatita, o boală cunoscută tuturor, se poate manifesta. Se manifestă prin inflamarea conductelor PJV. Boala are două forme: acută și cronică.

Unii factori pot declanșa o creștere a presiunii în canalul principal al cancerului de prostată, pot cauza edeme și activarea timpurie a substanțelor active. Ca o consecință, începutul lucrului de suc de pancreas în corpul însuși și înfrângerea țesutului înconjurător. Principalul simptom al bolii este durerea acută în abdomenul superior, care nu ajută analgezicele.

Mai mult, ambele forme de pancreatită sunt exprimate prin simptome:

 1. Temperatură ridicată
 2. Sărituri de presiune. Pancreatita alcoolică este adesea însoțită de hipertensiune arterială (tensiune arterială ridicată).
 3. Simptome dispeptice.
 4. Balonare.
 5. Blanșarea.

Forma cronică provoacă leziuni tisulare permanente. Se observă modificări ale histologiei organelor și o deteriorare generală a funcționalității exocrine și endocrine. De asemenea, malnutriția celulelor endocrine reduce producția de insulină și provoacă diabetul.

Dacă se suspectează pancreatită acută, o ambulanță ar trebui apelată cât mai curând posibil, deoarece tratamentul acestei forme este posibil numai într-un cadru spitalicesc. Combaterea unui atac acut se bazează pe refuzul consumului de alimente și impunerea de obiecte reci pe stomac.

Boala este diagnosticată prin mai multe metode: analiza clinică și biochimică a sângelui, analiza urinei, fecale. Ultrasunetele sunt uneori utilizate, deși aceasta nu este o metodă sigură. Ea oferă o descriere a modificărilor structurii și edemului numai în momentul exacerbării.

În pancreatita cronică, pacientul este limitat la dietă. Caracteristica sa în reducerea muncii corpului afectat. Și, din moment ce funcțiile PPH sunt largi, partea principală a regimului normal se află sub contraindicație.

Orice hrana grasa este interzisa: legume si animale:

 • mâncăruri prajite și afumate, conserve și cârnați;
 • mâncăruri picante;
 • fibre brute: cartofi, varză, ciuperci, morcovi, dovleac, leguminoase;
 • sucuri proaspete;
 • cafea, alcool, apă carbogazoasă.

De asemenea, se recomandă să nu se utilizeze dulciuri pentru pancreatită. Excepțiile sunt cazuri în care boala intră într-o etapă de remitere stabilă.

La tratarea pancreatitei se recomandă:

 1. Mănâncă numai alimente calde.
 2. Fructe și legume sunt pre-fierte sau coapte.
 3. Terci lichide, carne macră fiartă, ouă amestecate, brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi.
 4. Mâncați la fiecare trei ore în porții mici.
 5. Complexul vitaminelor A, C, B1, B2, B12, K, PP.

În plus, unele medicamente sunt de obicei prescrise pacientului, de exemplu, CREON, Mezim, Pancreatin. Toate acestea au un efect pozitiv asupra procesului de vindecare a țesuturilor și îmbunătățesc digestia.

Structura și funcția pancreasului este descrisă în videoclipul din acest articol.

Vizionați videoclipul: Exploreaza anatomia corpului uman in 3D (Martie 2020).