Diagnosticare

Creșterea zahărului din sânge în timpul sarcinii: cauze normale, cauze ale abaterilor și modalități de a normaliza indicatorii

În timpul sarcinii, modificările temporare afectează toate sistemele corpului feminin. Acestea vizează conservarea, protejarea și dezvoltarea vieții.

Monitorizarea regulată a stării viitoarei mame este un factor important în recunoașterea abaterilor și luarea măsurilor pentru dezvoltarea stabilă a copilului.

În special, un indicator extrem de important este cantitatea de zahăr din sânge. Dacă este normal, atunci totul este bine. Fluctuațiile puternice ale valorilor sau creșterea constantă a zahărului din sânge la femeile gravide reprezintă un semnal serios al problemei în creștere.

Nivelul zahărului este normal

De obicei, cantitatea de zahăr din sângele uman este cuprinsă între 3,3 și 5,5 mmol / l.

Femeile însărcinate înregistrează uneori o creștere temporară de la 5,5 la 7,1 mmol / l. Această afecțiune se numește prediabete sau diabet gestational gravidă.

Este asociat cu o eșec al toleranței organismului la glucoză, care apare în timpul ajustării hormonale. Dacă zahărul este prezent în sânge la un nivel mai mare de 7,1 mmol / l (pe stomacul gol) și 11,1 mmol / l (o oră sau două după masă), aceasta indică diabetul adevărat și necesită o acțiune imediată pentru a reduce riscul de complicații.

Este necesară măsurarea regulată a nivelului zahărului, deoarece diagnosticul precoce va preveni consecințele negative și va prescrie tratamentul optim.

Motivele pentru creșterea zahărului

La femeile gravide, apar sistemele endocrine și hormonale, metabolismul și modificările în statusul imunitar natural.

De obicei, acest lucru nu este atât de periculos și este mecanismul obișnuit de adaptare a corpului feminin la o nouă stare. Cu toate acestea, există un risc de manifestare a bolilor și a complicațiilor acestora, care înainte de sarcină au fost cronice sau asimptomatice.

Aceasta include diabetul zaharat normal și diabetul gestational temporar la femeile gravide. La femeile gravide, cantitatea de glucoză din organism crește sub influența hormonilor. Acest lucru necesită ca pancreasul să lucreze mai mult pentru a produce mai multă insulină, astfel încât nivelul de zahăr al mamei însărcinate să rămână în limitele normale.

O astfel de schimbare este factorul principal al complicațiilor la femeile cu diabet zaharat chiar înainte de debutul sarcinii. Sub acțiunea hormonului insulinei pancreatice, glucoza din sânge intră în celulele țesuturilor organismului, menținând astfel un nivel stabil al zahărului.

La femeile gravide, hormonii produși de placentă, dimpotrivă, măresc nivelul de zahăr, încercând să ofere energie suplimentară corpului copilului în creștere, ceea ce face ca pancreasul să funcționeze din greu.

Atunci când pancreasul mamei viitoare nu se poate descurca complet cu funcția sa, excesul de glucoză intră în corpul copilului, forțând fetusul să elibereze insulina pancreasului fătului, traducând excesul de glucoză în țesutul adipos, cauzând greutatea anormală.

Un astfel de proces metabolic îmbunătățit necesită un aport mai mare de oxigen la copilul în curs de dezvoltare decât de fapt, ceea ce duce la hipoxia fetală și acumularea de produse metabolice toxice oxidate în acesta, care nu pot decât să afecteze starea de sănătate a copilului nenăscut și a mamei însărcinate.

Nu mai târziu de a 28-a săptămână de sarcină, este necesar să se efectueze un test care determină toleranța corpului femeii la glucoză pentru a exclude diabetul gestational.

Factori de risc pentru diabetul gestational

Diabetul gestațional se manifestă prin niveluri ridicate ale zahărului, normalizând în mod spontan în jumătate până la două luni după naștere.

Dar, pentru a preveni complicațiile și amenințarea de tranziție a diabetului zaharat la femeile însărcinate la diabetul adevărat, este necesar să se examineze în mod regulat conținutul de zahăr, luând în considerare factorii care duc la dezvoltarea diabetului zaharat.

Există semne că o femeie însăși, chiar dacă urmează să rămână gravidă, poate evalua riscul de diabet gestational.

Iată principalii factori care provoacă apariția diabetului la femeile gravide:

 • predispoziție genetică atunci când diabetul se găsește în următoarea rudă;
 • bolile concomitente ale pancreasului (pancreatită), precum și hepatitele de diverse etiologii;
 • supraponderal (cel mai rău dintre toate, dacă a început să crească dramatic după 18 ani sau la începutul travaliului);
 • sarcina după 30 de ani (la prima naștere crește pericolul);
 • sindromul ovarului polichistic;
 • niveluri ridicate de zahăr din urină;
 • manifestarea diabetului gestational in timpul sarcinilor anterioare.
Este imposibil să ignori nivelul ridicat de zahăr din sânge în timpul sarcinii, trebuie să fie redus astfel încât viitorul copil să nu sufere.

În prezent, diabetul gestational apare la 3-5% dintre femeile însărcinate. Prin urmare, dacă există cel puțin unul dintre factorii enumerați mai sus, trebuie să consultați un medic. Un terapeut experimentat recunoaște întotdeauna pericolul.

simptome

În stadiul inițial, diabetul gestational continuă fără simptome clar exprimate, ceea ce face dificilă stabilirea unui diagnostic în timp util.

Acesta este motivul pentru care este necesar să se examineze și să se efectueze în mod regulat teste și teste pentru conținutul de zahăr și identificarea diabetului latent.

Testul de toleranță la glucoză permite unei femei să determine nivelul zahărului în momentul efectuării testelor. Dar acest indicator poate crește și scădea, astfel că acest test nu reușește întotdeauna să identifice stadiul inițial al diabetului zaharat la femeile gravide.

Există, de asemenea, un test pentru hemoglobina asociată cu glucoză (hemoglobină glicată sau HbA1c). Studiul arată o creștere a nivelului zahărului nu în prezent, ci schimbări în nivelul zahărului în 7-10 zile. Acest lucru permite timp pentru a identifica sare de zahăr și, dacă este necesar, reduceți-l.

Următoarele sunt simptomele diabetului gestațional moderat până la sever:

 • sentiment de foame;
 • reducerea acuității vizuale;
 • creșterea setelor;
 • urinarea frecventă și debilitantă.
Numai un medic poate distinge modificările patologice de procesele normale; orice metodă de diagnosticare la domiciliu este ineficientă.

Cu toate acestea, prezența acestor simptome în timpul sarcinii nu este un semn al diabetului zaharat. Acestea pot apărea în timpul sarcinii normale, chiar dacă sângele este normal. Într-adevăr, în corpul unei femei există modificări cardinale, iar reacția nu este întotdeauna adecvată din punct de vedere al fiziologiei normale în afara sarcinii.

Ce să fac?

Dacă se detectează o ușoară creștere a nivelului zahărului, femeia însăși o poate readuce la normal. La urma urmei, adesea o dietă nesănătoasă este cauza principală a patologiei. Aceasta este, trebuie să vă conformați unui meniu special. Și dacă faceți exercițiile în plus, puteți aduce nivelul zahărului la nivelul propriu.

Dieta și dieta

În identificarea diabetului zaharat în timpul sarcinii, mama însărcinată trebuie să urmeze o dietă.

Ar trebui să limiteze utilizarea carbohidraților ușor digerabili, adică să mănânce cât mai puțin zahăr posibil, bomboane, să limiteze consumul de sucuri dulci (piersici, struguri, mere) și câteva fructe și fructe uscate (prune, caise uscate).

De asemenea, este important să reduceți cantitatea de alimente care conțin carbohidrați ușor digerabili, cum ar fi pastele, cartofii și orezul. Există o masă specială în care este indicată compoziția de carbohidrați a produselor. O astfel de dietă menține un nivel normal de zahăr și îmbunătățește șansele unui copil sănătos.

Selectarea dieta și dieta necesară pentru diabet în timpul sarcinii se efectuează în fiecare caz în parte și nu este o sarcină ușoară. Pentru a spune ce hrană este utilă pentru o anumită femeie și de ce, numai un nutriționist experimentat poate.

exerciții fizice

Dar, deseori, pentru ca rata optimă de zahăr să rămână în sânge pe întreaga perioadă de gestație, nu este suficient să mâncați în mod corespunzător. La urma urmei, nivelul său poate crește foarte repede. În plus, necesită activitate fizică.

Setul corect de exerciții fizice va ajuta la normalizarea zahărului.

Exercițiile ușoare ajută la asigurarea unui corp de femeie cu oxigen, care va fi livrat în cantități suficiente copilului. Aceasta este o condiție foarte importantă pentru dezvoltarea normală a fătului. În acest caz, o femeie îmbunătățește metabolismul, arde calorii suplimentare.

Complexul exercițiilor necesare îi va ajuta pe medic să ia cursuri pentru mamele tinere.

Prevenirea sarcinii

În diabet în timpul sarcinii, prevenirea se reduce la stabilizarea nivelului de zahăr. De asemenea, este necesar să se minimizeze riscul posibilelor complicații.

Dacă indicatorul de glucoză începe să crească periodic peste valoarea de 5,6, ar trebui să cumpărați un glucometru pentru sânge și să faceți singur măsurătorile.

Uneori este de dorit să se efectueze examinări mai serioase.

De asemenea, trebuie să urmați dieta necesară, să nu conduceți un stil de viață pasiv, să vă angajați în mod regulat în exerciții moderate și să respectați cu strictețe toate recomandările medicului.

Videoclipuri înrudite

Despre factorii de risc și riscurile diabetului gestational în film:

Atunci când efectuați un diagnostic de diabet gestational nu trebuie să vă panică, deoarece starea psiho-emoțională a unei femei gravide poate afecta dezvoltarea fătului. Trebuie reamintit faptul că acest diabet este adesea temporar și se transmite după naștere. Respectarea tuturor recomandărilor necesare permite reducerea la zero a efectelor negative asupra copilului, transportul în condiții de siguranță a acestuia și nașterea unui copil sănătos cu drepturi depline.