Diabetul complicații

Hipoglicemia la diabet zaharat: simptome și tratament

Hipoglicemia este când glicemia scade sub normal. Hipoglicemia ușoară produce simptome neplăcute, care sunt descrise mai jos în articol. Dacă survine o hipoglicemie severă, persoana își pierde cunoștința și acest lucru poate duce la deces sau invaliditate datorită leziunilor ireversibile ale creierului. Definiția oficială a hipoglicemiei: scăderea glicemiei la un nivel mai mic de 2,8 mmol / l, care este însoțit de simptome adverse și poate provoca tulburare de conștiență. De asemenea, hipoglicemia este o scădere a zahărului din sânge la un nivel mai mic de 2,2 mmol / l, chiar dacă o persoană nu simte simptomele.

Definitia noastra a hipoglicemiei: acesta este momentul in care un pacient cu diabet zaharat are scaderi de zahar din sange atat de mult incat este de 0,6 mmol / l sub nivelul tau individual sau chiar mai putin. Hipoglicemia ușoară este zahăr din sânge de 0,6-1,1 mmol / l sub țintă. Dacă zahărul continuă să scadă, hipoglicemia devine severă atunci când glucoza nu este suficientă pentru a alimenta creierul. Nuanța este că nivelul țintă al zahărului din sânge la fiecare pacient este diferit. De regulă, ar trebui să încercați să mențineți nivelul de zahăr din sânge, ca și la persoanele sănătoase fără diabet. Dar în cazurile severe de diabet zaharat, pacienții trebuie să mențină în mod specific ridicat zahăr pentru prima dată. Pentru mai mult, citiți articolul "Obiectivele tratării diabetului zaharat. Ce trebuie să mențină zahărul din sânge.

Conținutul

Hipoglicemia la diabet zaharat poate fi cauzată de două motive principale:

 • fotografii cu insulină;
 • luând pastile care fac pancreasul să producă mai multă insulină.

Fotografiile cu insulină pentru diabetul de tip 1 și de tip 2 sunt extrem de importante, iar beneficiile lor depășesc cu mult riscul potențial de hipoglicemie. Mai mult, atunci când stăpâniți metoda încărcăturilor mici și puteți administra cu doze mici de insulină, riscul de hipoglicemie va fi foarte scăzut.

Vă recomandăm insistent să renunțați la pastile care fac pancreasul să producă mai multă insulină. Acestea includ toate medicamentele de diabet din clasele de derivați de sulfoniluree și meglitinide. Aceste pastile pot determina nu numai hipoglicemie, ci și alte efecte negative. Citiți "Ce medicamente pentru diabet dau mai mult rău decât bine?" Medicii care au căzut în urmă continuă să le prescrie la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Metodele alternative, care sunt descrise în programul de tratament pentru diabetul de tip 2, vă permit să controlați zahărul din sânge fără riscul de hipoglicemie.

Simptomele hipoglicemiei

Simptomele hipoglicemiei par mai stralucitoare, cu atât mai rapidă este scăderea nivelului de glucoză din sânge.

Simptome timpurii ale hipoglicemiei (necesitatea urgentă de a consuma carbohidrați "rapizi" și în special comprimate de glucoză):

 • piele palidă;
 • transpirație;
 • tremurături, palpitații;
 • foamea severă;
 • incapacitatea de a concentra atenția;
 • greață;
 • anxietate, agresivitate.

Simptomele hipoglicemiei, când zahărul din sânge este redus critic, iar coma hipoglicemică este deja foarte aproape:

 • slăbiciune;
 • amețeli, cefalee;
 • sentimentul de frică;
 • vorbire și tulburări de comportament vizual;
 • confuzie;
 • lipsa coordonării mișcărilor;
 • pierderea orientării în spațiu;
 • tremurând membrele, convulsii.

Nu toate simptomele de glicemie apar simultan. În același diabet zaharat, semnele de hipoglicemie se pot schimba de fiecare dată. La mulți pacienți, senzațiile de simptome ale hipoglicemiei sunt "blunted". Astfel de diabetici brusc leșin de fiecare dată din cauza dezvoltării comă hipoglicemică. Aceștia au un risc ridicat de dizabilitate sau de deces din cauza hipoglicemiei severe. Din cauza a ceea ce se întâmplă acest lucru:

 • niveluri foarte scazute de zahar din sange;
 • o persoană a fost mult timp bolnavă de diabet;
 • vârstă avansată;
 • Dacă apare adesea hipoglicemie, simptomele nu se simt atât de viu.

Astfel de oameni sunt obligați să nu reprezinte un pericol pentru ceilalți în momentul unei hipoglicemii bruște severe. Aceasta înseamnă că ele sunt contraindicate pentru a efectua o muncă pe care depind viața celorlalți. În special, astfel de diabetici nu pot conduce o mașină și un transport public.

Unii oameni cu diabet își dau seama în timp că au hipoglicemie. Ei păstrează suficientă claritate a gândurilor pentru a obține un metru, măsura zahărul lor și opri un atac de hipoglicemie. Din păcate, mulți diabetici cu recunoaștere subiectivă a propriului lor hipoglicemie suferă probleme majore. Când creierul nu are glucoză, o persoană poate începe să se comporte inadecvat. Astfel de pacienți rămân încrezători că au zahăr normal în sânge, atâta timp cât nu își pierd conștiința. Dacă un diabetic a prezentat mai multe episoade acute de hipoglicemie, atunci poate avea probleme cu recunoașterea în timp util a episoadelor ulterioare. Aceasta se datorează dysregulării receptorilor adrenergici. De asemenea, luarea anumitor medicamente face dificilă recunoașterea în timp a hipoglicemiei. Acestea sunt beta blocante care reduc tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Aici este o altă listă de simptome tipice ale hipoglicemiei, care se dezvoltă pe măsura creșterii severității acesteia:

 • Reacția întârziată la evenimentele de mediu - de exemplu, într-o stare de hipoglicemie, o persoană nu poate frâna în timp când conduce o mașină.
 • Comportament iritabil, agresiv. În acest moment, diabeticul este sigur că are zahăr normal și că rezistă agresiv încercărilor altora de ai face să măsoare zahărul sau să mănânce carbohidrați rapizi.
 • Constiinta, dificultate de a vorbi, slabiciune, stomacitate. Aceste simptome pot continua după ce zaharul a revenit la normal, chiar înainte de 45-60 de minute.
 • Somnolență, letargie.
 • Pierderea conștienței (foarte rar, dacă nu injectați insulină).
 • Convulsii.
 • Moartea.

Hipoglicemia nocturnă în somn

Semne de hipoglicemie nocturnă în timpul somnului:

 • pacientul are pielea rece, moale din sudoare, mai ales pe gât;
 • confuzie de respirație;
 • somnul neliniștit

Dacă copilul dumneavoastră are diabet zaharat de tip 1, ar trebui să îl urmăriți uneori noaptea, să-i verificați gâtul la atingere, de asemenea, îl puteți trezi și doar în cazul în care măsurați zahărul din sânge cu glucometru în timpul nopții. Pentru a reduce dozele de insulină și riscul de hipoglicemie cu acestea, urmați un program de tratament pentru diabet zaharat de tip 1. Transferați un copil cu diabet zaharat de tip 1 la o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați imediat ce ați terminat alăptarea.

Dacă simptomele de hipoglicemie sunt neclare

La unii diabetici, simptomele precoce ale hipoglicemiei sunt blocate. Cu hipoglicemia, tremurul mâinii, paloarele pielii, pulsul rapid și alte semne determină epinefrina hormonului (adrenalina). Mulți diabetici au slăbit producția sau au scăzut sensibilitatea la receptor. Această problemă se dezvoltă de-a lungul timpului la pacienții care au scăderea cronică a zahărului din sânge sau sare frecvent de la zahăr mare la hipoglicemie. Din păcate, acestea sunt tocmai categoriile de pacienți care au cel mai adesea hipoglicemie și care ar avea cea mai mare nevoie de sensibilitate normală la adrenalină.

Există 5 motive și circumstanțe care pot duce la o diminuare a simptomelor de hipoglicemie:

 • Neuropatia diabetică severă este o complicație a diabetului zaharat care cauzează tulburări de conducere nervoasă.
 • Fibroza țesutului adrenal. Aceasta este moartea țesutului suprarenal - glandele care produc adrenalină. Se dezvoltă dacă pacientul are o lungă istorie de diabet zaharat și este tratat leneș sau necorespunzător.
 • Glicemia este cronică sub normal.
 • Un diabetic ia medicamente - beta-blocante - de tensiune arterială crescută, după un atac de cord sau pentru prevenirea acestuia.
 • Diabetul care consumă o dietă "echilibrată" supraîncărcată cu carbohidrați și, prin urmare, este forțată să se prăvălească cu doze mari de insulină.
Dacă indicatorul indică faptul că zahărul din sânge este sub 3,5 mmol / l, luați comprimate de glucoză, chiar dacă nu există simptome de hipoglicemie. Aveți nevoie de un pic de glucoză pentru a ridica zahărul la normal. Sunt suficiente 1-3 grame de carbohidrați - 2-6 comprimate de glucoză. Nu mâncați carbohidrați suplimentari!

Unii oameni cu diabet zaharat refuză să ia comprimate de glucoză chiar și atunci când și-au măsurat zahărul și au găsit că sunt sub normal. Ei spun că se simt bine chiar și fără pilule. Astfel de diabetici sunt principalii "clienți" pentru medicii de urgență, astfel încât aceștia să poată fi instruiți să elimine o persoană dintr-o comă hipoglicemică. Ei au, de asemenea, o probabilitate deosebit de mare de accidente de mașină. Când conduceți o mașină, măsurați-vă zahărul în sânge cu un glucometru în fiecare oră, indiferent dacă aveți sau nu hipoglicemie.

Persoanele care au episoade frecvente de hipoglicemie sau zahăr din sânge se mențin cronic sub nivelul normei, dezvoltă dependență de această afecțiune. Adrenalina în sângele lor apare frecvent și în cantități mari. Acest lucru conduce la faptul că sensibilitatea receptorilor la adrenalină este slăbită. La fel cum dozele excesive de insulină din sânge afectează sensibilitatea receptorilor de insulină de pe suprafața celulei.

Simptomele precoce ale hipoglicemiei - tremurarea mâinilor, pielea palidă, pulsul rapid și altele - sunt semnale din partea organismului că un diabetic trebuie să intervină imediat pentru a-și salva viața. Dacă sistemul de semnale nu funcționează, atunci cel mare pierde brusc conștiința datorită dezvoltării unei comă hipoglicemică. Astfel de diabetici au un risc ridicat de dizabilitate sau deces din cauza hipoglicemiei severe. Singura modalitate de a face față acestei probleme, dacă sa dezvoltat, este de a măsura foarte des glicemia din sânge și apoi corectați-o. Revedeți ce este controlul total al zahărului din sânge și cum să verificați dacă glucometrul dvs. este corect.

Cauzele hipoglicemiei la diabet zaharat

Hipoglicemia se dezvoltă în situațiile în care circulă prea multă insulină în sânge, în funcție de consumul de glucoză din alimente și din rezervele din ficat.

Cauzele hipoglicemiei

A. Direct asociat cu terapia medicamentoasă pentru scăderea zahărului din sânge
Supradozaj de insulină, sulfoniluree sau glinide
 • Eroare de pacient (eroare de doză, doze prea mari, lipsă de auto-control, diabet zaharat slab instruit)
 • Pen insulină insuficient
 • Contorul de glucoză din sânge nu este precis, indicând numere ridicate
 • Greseala medicului - a prescris un pacient prea scăzut un nivel țintă al zahărului din sânge, doze prea mari de insulină sau comprimate de scădere a zahărului
 • Supradozaj intenționat pentru a comite sinucidere sau pentru al preface
Modificarea farmacocineticii (concentrația și viteza de acțiune) a insulinei sau a comprimatelor de scădere a zahărului
 • Modificări ale medicamentului cu insulină
 • Lansarea lentă a insulinei din organism - din cauza insuficienței renale sau hepatice
 • Adâncimea greșită a injectării insulinei - au vrut să se injecteze subcutanat, dar s-a dovedit a fi intramuscular
 • Schimbarea locului de injectare
 • Masați locul de injectare sau expunerea la temperaturi ridicate - insulina este absorbită cu o viteză accelerată
 • Interacțiuni medicamentoase cu medicamente sulfonilureice
Sensibilitate sporită a țesuturilor la insulină
 • Activitate fizică prelungită
 • Perioada precoce postpartum
 • Insuficiență concomitentă a funcției suprarenale sau hipofizare
B. Alimentare
 1. Transmiteți masa programată
 2. Nu sunt suficientă carbohidrați pentru a acoperi doza de insulină
 3. Activitate fizică neplanificată pe termen scurt, fără a lua carbohidrați înainte și după exerciții fizice
 4. Bea alcool
 5. Încercările de a pierde în greutate prin limitarea aportului de calorii sau a starii absolute, fără o reducere corespunzătoare a dozei de comprimate de insulină sau de scădere a zahărului
 6. Întârzierea golire gastrică (gastropareză) datorată neuropatiei diabetice autonome
 7. Sindromul de malabsorbție - alimentul este slab absorbit. De exemplu, datorită faptului că nu există suficiente enzime pancreatice care sunt implicate în digestia alimentelor.
 8. Sarcina (1 trimestru) și alăptarea

Medicina oficială susține că, dacă o persoană cu diabet zaharat este tratată eficient cu comprimate de insulină sau de scădere a zahărului, simptomele hipoglicemiei trebuie să fie experimentate de 1-2 ori pe săptămână și, spun ei, nu este nimic în neregulă cu asta. Declarăm că dacă veți efectua un program de tratament pentru diabet zaharat de tip 1 sau un program de tratament pentru diabet zaharat tip 2, hipoglicemia se va produce mult mai puțin frecvent. Deoarece în cazul diabetului de tip 2, am abandonat pastilele dăunătoare (sulfoniluree și glinide) care pot provoca acest lucru. În ceea ce privește imaginile cu insulină, metoda de stres scăzut în diabetul de tip 1 și de tip 2 face posibilă scăderea dozelor de insulină de mai multe ori, reducând astfel riscul de hipoglicemie.

Cauze tipice ale hipoglicemiei la cei tratați prin metodele site-ului Diabet-Med.Com:

 • Nu au așteptat 5 ore până când doza anterioară de insulină rapidă a fost completă și au injectat următoarea doză pentru a reduce nivelul zahărului din sânge. Acest lucru este deosebit de periculos noaptea.
 • Au injectat insulină rapidă înainte de a mânca și au început să mănânce prea târziu. Este același lucru dacă ați luat pastile înainte de mese care au făcut pancreasul să producă mai multă insulină. Este suficient să începeți să mâncați cu 10-15 minute mai târziu decât ar trebui, pentru a experimenta simptomele hipoglicemiei.
 • Gastropareza diabetică - golirea lentă a stomacului după masă.
 • După încetarea unei boli infecțioase - rezistența la insulină slăbește brusc și diabeticul uită să se întoarcă din doze mai mari de comprimate de insulină sau de scădere a zahărului la dozele uzuale.
 • Diabetul sa injectat pentru o lungă perioadă de timp cu insulină "slăbită" dintr-un flacon sau un cartuș care a fost depozitat incorect sau a expirat și apoi a început să prindă insulină normală "proaspătă" fără scăderea dozei.
 • Treceți de la pompa de insulină la injecție cu seringi de insulină și în spate dacă apare fără o auto-monitorizare atentă a zahărului din sânge.
 • Diabetul sa injectat cu o insulină ultrascurtă cu o putere crescută în aceeași doză care, de obicei, se strică.
 • Doza de insulină nu corespunde cantității de alimente consumate. Ate mai puțin carbohidrați și / sau proteine ​​decât este planificat, pentru micul dejun, prânz sau cină. Sau au mâncat la fel de mult cât s-au adunat, dar din anumite motive au injectat mai mult insulina.
 • Un diabetic este implicat în activități fizice neplanificate sau uită să monitorizeze zahărul din sânge la fiecare oră în timpul activității fizice.
 • Abuzul de alcool, în special înainte și în timpul meselor.
 • Un pacient cu diabet zaharat, care se prăvălește pe sine o insulină de prostată NPH de mijloc, a uitat să agită bine sticla înainte de a pune o doză de insulină într-o seringă.
 • A făcut accidental o injecție intramusculară de insulină în loc de administrare subcutanată.
 • Ei au făcut injectarea corectă subcutanată de insulină, dar în acea parte a corpului care este supusă unei eforturi fizice intense.
 • Tratamentul pe termen lung cu gamaglobulină intravenoasă. Cauzează o recuperare aleatorie și imprevizibilă a unei părți din celulele beta la pacienții cu diabet zaharat de tip 1, reducând astfel necesitatea insulinei.
 • Luând următoarele medicamente: aspirina în doze mari, anticoagulante, barbiturice, antihistaminice și altele. Aceste medicamente scad nivelul zahărului din sânge sau inhibă producția de glucoză de către ficat.
 • Sharp încălzire. În acest moment, nevoia de insulină la mulți diabetici cade.

Foamea este cel mai frecvent simptom al hipoglicemiei într-un stadiu incipient. Dacă desfășurați un program de tratament pentru diabet zaharat de tip 1 sau un program de tratament pentru diabet zaharat de tip 2 și sunteți în stare să controlați boala, atunci nu trebuie să vă fie foame. Ar trebui să fiți doar puțin foame înainte de masa programată.Pe de altă parte, foamea este adesea doar un semn de oboseală sau stres emoțional, dar nu de hipoglicemie. De asemenea, atunci când zahărul din sânge este prea mare, celulele nu au glucoză și ele transmit intensiv semnale de foame. Concluzie: vă simțiți foame - măsurați imediat glicemia cu un glucometru.

Factorii de risc pentru hipoglicemia severă:

 • pacientul a avut anterior cazuri de hipoglicemie severă;
 • diabeticul nu simte simptomele hipoglicemiei la timp și, prin urmare, coma vine brusc;
 • secreția de insulină de către pancreas este complet absentă;
 • statutul social scăzut al pacientului.

Cum să aflăm ce a cauzat hipoglicemia

Trebuie să recreați întreaga serie de evenimente care conduc la episoade atunci când nivelul de zahăr din sânge scade prea mult. Acest lucru trebuie făcut de fiecare dată, chiar dacă nu există simptome vizibile, pentru a găsi unde ați greșit. Pentru a putea restabili evenimentele, pacienții diabetici dependenți de insulină trebuie să trăiască continuu în regimul controlului total al zahărului din sânge, adică să măsoare frecvent, să înregistreze rezultatele măsurătorilor și circumstanțele concomitente.

Hipoglicemia severă poate duce la faptul că evenimentele cu câteva ore înainte de a fi complet șterse din memoria unui pacient cu diabet zaharat. Dacă își păstrează cu grijă jurnalul de auto-control, atunci într-o astfel de situație înregistrările vor oferi asistență neprețuită. Nu este suficient să se înregistreze numai rezultatele măsurătorilor de zahăr în sânge, este necesar să se stabilească circumstanțele însoțitoare. Dacă ați avut mai multe episoade de hipoglicemie, dar nu puteți înțelege motivul, apoi arătați notele medicului. Poate că vă va cere să vă clarificați întrebările și să vă dați seama.

Tratamentul (cupping) al hipoglicemiei

Dacă observați oricare dintre simptomele hipoglicemiei pe care le-am enumerat mai sus - foamea deosebit de puternică - măsurați imediat glicemia cu un glucometru. Dacă este de 0,6 mmol / l sub nivelul țintă sau chiar mai mic, luați măsuri pentru a opri hipoglicemia. Mâncați suficient carbohidrați, în special comprimate de glucoză, pentru a vă stimula zahărul până la nivelul țintă. Dacă nu există simptome, dar ați măsurat zahărul din sânge și ați observat că este scăzută, același lucru, trebuie să mâncați comprimate de glucoză la exact doza potrivită. Dacă zahărul este scăzut, dar nu există simptome, atunci carbohidrații rapizi ar trebui să fie încă mâncați. Deoarece hipoglicemia fără simptome este mai periculoasă decât cea care cauzează simptome evidente.

Dacă nu ai un contor cu tine? Acesta este un păcat grav pentru un diabetic dependent de insulină. Dacă bănuiți că aveți hipoglicemie, nu riscați și mâncați puțin glucoză pentru a vă crește zahărul cu 2,4 mmol / l. Acest lucru vă va salva de la hipoglicemia severă cu efecte ireversibile.

De îndată ce contorul vă sta la dispoziție, măsurați-vă zahărul. Este probabil să fie ridicată sau coborâtă. Aduceți-l înapoi la normal și nu mai păcătuiți, adică păstrați mereu contorul în posesia voastră.

Cel mai greu lucru este dacă zahărul din sânge a scăzut din cauza faptului că ați injectat prea multă insulină sau ați luat o doză excesivă de pastile dăunătoare pentru diabet. În această situație, zahărul poate cădea din nou după administrarea de comprimate de glucoză. Prin urmare, măsurați din nou zahărul cu un glucometru la 45 de minute după ce ați luat remedia pentru hipoglicemie. Asigurați-vă că totul este bine. Dacă zahărul este din nou scăzut, luați o altă doză de comprimate, apoi repetați măsurarea după încă 45 de minute. Și așa mai departe, până când totul va reveni la normal.

Cum sa vindeci hipoglicemia fara a creste zaharul peste norma

În mod tradițional, pacienții diabetici care mănâncă hipoglicemie mănâncă făină, fructe și dulciuri, beau sucuri de fructe sau apă dulce. Acest tratament funcționează prost din două motive. Pe de o parte, acționează mai lent decât este necesar. Deoarece carbohidrații care sunt conținute în produsele alimentare, organismul trebuie încă să digere înainte de a începe să crească nivelul de zahăr din sânge. Pe de altă parte, un astfel de "tratament" crește în mod excesiv zahărul din sânge, deoarece este imposibil să se calculeze cu precizie doza de carbohidrați și, cu o frică, un pacient cu diabet zaharat le mănâncă prea mult.

Hipoglicemia poate provoca daune teribile la diabet. Un atac sever poate duce la moartea unui pacient cu diabet zaharat sau invaliditate cauzată de deteriorarea ireversibilă a creierului și nu este atât de ușor să dăm seama care dintre aceste rezultate este mai gravă. Prin urmare, ne străduim să ridicăm zaharul din sânge la normal cât mai repede posibil. Carbohidrații complexi, fructoza, zahărul lactat lactoză - toți trebuie să treacă prin procesul de digestie în organism înainte de a începe să crească glicemia. Același lucru se aplică și în cazul amidonului și al zahărului de masă, deși pentru ei procesul de asimilare este foarte rapid.

Utilizați comprimate de glucoză pentru prevenirea și ameliorarea hipoglicemiei. Cumpărați-le la farmacie, nu leneți! Fructe, sucuri, dulciuri, făină - nedorite. Mănâncă exact cantitatea de glucoză de care aveți nevoie. Nu permiteți "rebound" -ul de zahăr după ce ați confruntat cu un atac de hipoglicemie.

Produsele pe care le-am enumerat mai sus conțin un amestec de carbohidrați rapizi și lenți, care acționează cu o întârziere, și apoi creșterea zahărului din sânge imprevizibil. Întotdeauna se termină cu faptul că, după oprirea unui atac de hipoglicemie, zahărul la un pacient cu diabet zaharat scade. Medicii ignoranți sunt încă convinși că, după un episod de hipoglicemie, este imposibil să se evite creșterea rebound a zahărului din sânge. Ei consideră normal dacă, în câteva ore, nivelul zahărului din sânge al unui pacient cu diabet este de 15-16 mmol / l. Dar acest lucru nu este adevărat dacă acționați corect. Ce remediu generează cel mai rapid zahăr din sânge și care acționează în mod previzibil? Răspuns: glucoză în formă pură.

Tablete de glucoză

Glucoza este substanța care circulă în sânge și pe care o numim "zahăr din sânge". Glucoza alimentară este imediat absorbită în sânge și începe să acționeze. Organismul nu are nevoie să-l digere, nu suferă procese de transformare în ficat. Dacă mestecați o tabletă de glucoză în gură și o beți cu apă, atunci cea mai mare parte va fi aspirată în sânge din membrana mucoasă a gurii, nu este chiar necesar să o înghițiți. Mai multe vor intra în stomac și intestine și imediat vor fi absorbite de acolo.

Pe lângă viteză, al doilea avantaj al comprimatelor de glucoză este predictibilitatea acțiunii. În timpul hipoglicemiei la un pacient cu diabet zaharat tip 1 sau 2, care cântărește 64 kg, 1 gram de glucoză va crește nivelul de zahăr din sânge cu aproximativ 0,28 mmol / l. În această stare, un pacient cu producție de insulină de tip 2 din pancreas este dezactivat automat și un pacient cu diabet zaharat de tip 1 nu-l are deloc. Dacă zahărul din sânge nu este sub nivelul normei, atunci glucoza va acționa mai slab pentru un pacient cu diabet zaharat de tip 2, deoarece pancreasul "stinge" insulina. Pentru un pacient cu diabet zaharat de tip 1, încă 1 gram de glucoză va crește concentrația de zahăr din sânge cu 0,28 mmol / l, deoarece nu are propria sa insulină.

Cu cât o persoană cântărește mai mult, cu atât glucoza mai slabă îl afectează și cu cât greutatea corporală este mai mică, cu atât este mai puternică. Pentru a calcula cât de mult 1 gram de glucoză va crește glicemia cu greutatea dumneavoastră, trebuie să faceți o proporție. De exemplu, pentru o persoană cu o greutate corporală de 80 kg vor fi 0,28 mmol / l * 64 kg / 80 kg = 0,22 mmol / l, iar pentru un copil cu greutatea de 48 kg acesta va fi 0,28 mmol / l * 64 kg / 48 kg = 0,37 mmol / l.

De aceea, pentru ameliorarea hipoglicemiei, comprimatele de glucoză sunt cea mai bună alegere. Ele sunt vândute în majoritatea farmaciilor și sunt destul de ieftine. De asemenea, în magazinele de produse alimentare din zona de casierie, tabletele de acid ascorbic (vitamina C) cu glucoză sunt adesea vândute. Acestea pot fi, de asemenea, utilizate împotriva hipoglicemiei. Doza de vitamina C este de obicei foarte scăzută. Dacă sunteți prea leneși pentru a vă depozita pe tablete de glucoză, transportați cu dumneavoastră zahăr rafinat. 2-3 bucăți sunt suficiente, nu mai sunt. Dulciuri, fructe, sucuri, făină - nu sunt potrivite pentru pacienții care efectuează un program de tratament cu diabet zaharat de tip 1 sau un program de tratament pentru diabet zaharat tip 2 ...

Dacă atingeți comprimatele de glucoză, spălați-vă pe mâini înainte de a măsura cu ajutorul glucometrului. Dacă nu există apă, utilizați o cârpă umedă. În cazuri extreme, lingeți degetul pe care îl veți străpunge și apoi îl ștergeți cu o cârpă curată sau batistă. Dacă există urme de glucoză pe pielea unui deget, rezultatele măsurării zahărului din sânge vor fi distorsionate. Păstrați tabletele de glucoză departe de glucometru și benzi de testare la acesta.

Cea mai importantă întrebare este numărul de comprimate de glucoză pe care trebuie să le consumați? Mananca-le suficient pentru a-ti creste cantitatea de zahar din sange la normal, dar nu mai mult. Să considerăm un exemplu practic. Să presupunem că cântărați 80 kg. Mai sus, am calculat că 1 gram de glucoză va crește nivelul de zahăr din sânge cu 0,22 mmol / l. Acum aveți zahăr din sânge de 3,3 mmol / l, iar nivelul țintă este de 4,6 mmol / l, adică trebuie să creșteți zahărul cu 4,6 mmol / l - 3,3 mmol / l = 1,3 mmol / l. Pentru aceasta, luați 1,3 mmol / l / 0,22 mmol / l = 6 grame de glucoză. Dacă utilizați tablete de glucoză cântărind câte 1 gram fiecare, atunci vor fi 6 comprimate, nu mai mult și nici mai puțin.

Ce trebuie să faceți dacă zahărul din sânge este scăzut chiar înainte de a mânca

Se poate întâmpla să te găsești cu zahăr scăzut chiar înainte de a începe să mănânci. Dacă urmați o dietă cu carbohidrați scăzut pentru a controla diabetul de tip 1 sau de tip 2, atunci, în acest caz, încă mai consumați comprimate de glucoză imediat și apoi alimente "reale". Deoarece alimentele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt digerate lent. Dacă nu opriți hipoglicemia, aceasta poate duce la supraalimentarea și un salt în zahăr în câteva ore, ceea ce va fi dificil de normalizat.

Cum să facem față unui atac de lăcomie cu hipoglicemie

Hipoglicemia ușoară și "moderată" poate provoca foamete severe și intolerabile și panică. Dorința de a mânca alimente încărcate cu carbohidrați poate fi aproape incontrolabilă. Într-o astfel de situație, un diabetic poate mânca imediat un kilogram întreg de înghețată sau produse de făină sau poate bea un litru de suc de fructe. Ca rezultat, zaharul din sange in cateva ore va fi monstruos de mare. Mai jos veți afla ce să faceți cu hipoglicemia pentru a reduce răul pentru sănătatea dumneavoastră din panică și supraalimentare.

În primul rând, efectuați experimente în avans și asigurați-vă că tabletele de glucoză funcționează foarte previzibil, în special în cazul diabetului de tip 1. Cât de grame de glucoză ați mâncat - zahărul din sânge va crește exact la acest nivel, nu mai mult și nici mai puțin. Verificați-vă pentru dvs., vedeți-vă în prealabil. Acest lucru este necesar pentru ca într-o situație de hipoglicemie să nu vă panicăți. Odată ce luați comprimate de glucoză, veți fi siguri că pierderea conștienței și moartea nu sunt exact amenințate.

Deci, am preluat controlul asupra panicii, pentru că ne-am pregătit pentru situația hipoglicemiei posibile în avans. Acest lucru permite unui pacient diabetic să rămână calm, să rămână rațional și există șanse mai mici ca dorința de lăcomie să nu fie controlată. Dar ce să facem dacă, după ce luăm comprimate de glucoză, o foame sălbatică nu poate fi restrânsă? Acest lucru se datorează faptului că timpul de înjumătățire al adrenalinei în sânge este foarte lung, așa cum este descris în secțiunea anterioară. În acest caz, mestecați și mâncați alimente cu conținut scăzut de carburi din lista celor permise.

Mai mult decât atât, este de dorit să se utilizeze produse care nu conțin carbohidrați. De exemplu, tăieturi la rece. Nucile în această situație nu pot fi o gustare, pentru că nu le puteți rezista și le puteți mânca prea mult. Nucile contin o anumita cantitate de carbohidrati, iar in cantitati mari cresc si zaharul din sange, cauzand efectul unui restaurant chinezesc. Deci, dacă foamea este intolerabilă, atunci o înecați cu produse cu conținut scăzut de carbohidrați de origine animală.

Zahărul a crescut la normal, iar simptomele hipoglicemiei nu trec.

Într-o situație de hipoglicemie, hormonul epinefrină (adrenalina) este eliberat în sânge. Că provoacă cele mai neplăcute simptome. Cand glicemia scade excesiv, glandele suprarenale produc adrenalina si isi cresc concentratia in sange ca raspuns. Acest lucru se întâmplă la toți pacienții cu diabet zaharat, cu excepția celor cu recunoaștere insuficientă a hipoglicemiei. Ca și glucagon, adrenalina semnalează ficatul pentru a transforma glicogenul în glucoză. De asemenea, crește rata pulsului, provoacă piele palidă, mâini tremurânde și alte simptome.

Adrenalina are un timp de înjumătățire de aproximativ 30 de minute. Aceasta înseamnă că, la o oră după apariția hipoglicemiei, ¼ adrenalina este încă în sânge și continuă să acționeze. Din acest motiv, simptomele pot continua de ceva timp. Trebuie să aveți răbdare timp de o oră după administrarea de comprimate de glucoză. În această oră, cel mai important lucru este de a rezista tentației de a mânca prea mult. Dacă după o oră simptomele de hipoglicemie nu dispar, măsurați din nou zahărul cu glucometru și luați măsuri suplimentare.

Comportamentul agresiv al unui diabetic într-o stare de hipoglicemie

Dacă un pacient cu diabet zaharat are hipoglicemie, acest lucru complică foarte mult viața membrilor familiei, prietenilor și colegilor săi. Acest lucru se întâmplă din două motive:

 • într-o stare de hipoglicemie, diabeticii se comportă adesea în mod rudimentar și agresiv;
 • pacientul poate pierde brusc conștiința și va fi necesară asistența medicală de urgență.

Cum să acționați dacă un pacient cu diabet zaharat este hipoglicemie cu adevărat severă sau își pierde cunoștința, vom discuta în secțiunea următoare. Acum, să discutăm ce cauzează un comportament agresiv și cum să trăim cu un pacient cu diabet fără conflicte inutile.

Într-o stare de hipoglicemie, un diabetic se poate comporta ciudat, brutal și agresiv din două motive principale:

 • a pierdut controlul asupra lui;
 • încercând să-l hrănești cu dulciuri poate provoca rău.

Să vedem ce se întâmplă în creierul unui pacient cu diabet zaharat în timpul unui atac de hipoglicemie. Creierul nu are suficientă glucoză pentru a funcționa corespunzător și, din acest motiv, persoana se comportă ca și cum ar fi fost beat. Activitatea mentală este afectată. Aceasta se poate manifesta prin diferite simptome - letargie sau, dimpotrivă, iritabilitate, bunătate excesivă sau inversiune agresivă. În orice caz, simptomele hipoglicemiei seamănă cu intoxicația cu alcool. Diabetul este sigur că are acum zahăr normal din sânge, ca și cum o persoană bețivă este sigură că este absolut treaz. Intoxicația prin alcool și hipoglicemia perturba activitatea acelorași centre de activitate nervoasă superioară în creier.

Un pacient diabetic a aflat că hiperglicemia este periculoasă, distruge sănătatea și, prin urmare, ar trebui evitată. Chiar și într-o stare de hipoglicemie, își amintește ferm acest lucru. Și acum el este sigur că zahărul său este normal și, în general, are o mare adâncă la genunchi. Și apoi cineva încearcă să-l hrănească cu carbohidrați dăunători ... Evident, într-o astfel de situație, diabetul își imaginează că este cel de-al doilea participant în situație care se comportă prost și încearcă să-i facă rău. Acest lucru este posibil mai ales dacă un soț, părinte sau coleg au încercat să facă același lucru înainte, iar apoi sa dovedit că pacientul cu diabet zaharat avea cu adevărat zahăr normal.

Cea mai mare șansă de provocare a agresiunii unui pacient cu diabet zaharat, dacă încercați să împingeți dulciuri în gură. Deși, de regulă, persuasiunea verbală este suficientă pentru acest lucru. Creierul, iritat de lipsa glucozei, sugerează proprietarului său idei paranoice că un soț, un părinte sau un coleg îi dorește să-i facă rău și chiar încearcă să-l ucidă, tentându-l cu alimente dulci dăunătoare. Într-o astfel de situație, doar un sfânt ar putea rezista agresiunii de răspuns ... Oamenii din jurul lor sunt, de obicei, întristați și șocul situației negative a pacientului diabetic în încercările lor de a-l ajuta.

Vizionați videoclipul: HIPOGLICEMIA: ce este? cand apare? cum o tratam? (Martie 2020).