îngrijire

Îngrijirea adecvată a pielii pentru diabet

Uscarea și mâncărimea pielii, deteriorarea regenerării sale sunt adesea primele simptome care pot provoca diabet zaharat. Îngrijirea adecvată a pielii poate rezolva aceste probleme și poate preveni deteriorarea situației sub formă de infecție, miкоuri și chiar ulcere trofice. Cauza principală a problemelor cutanate este glicemia necontrolată, astfel că un tratament calitativ al complicațiilor implică în mod necesar o bună compensare a bolii.

Pentru sănătatea epidermei și dermei în diabet zaharat, este necesar să se mențină echilibrul normal al apei, să se obțină vitamine importante împreună cu alimentele, este mai bine să se aibă grijă de piele - să se acorde o atenție specială igienei și manipulării leziunilor minore. În situațiile în care starea pielii provoacă îngrijorare, în ciuda îngrijirii adecvate, trebuie să consultați un medic.

De ce pielea diabetică este predispusă la afecțiuni

Funcțiile pielii nu se limitează la protecția față de mediul extern. Ajută la menținerea cantității potrivite de apă în organism, la îndepărtarea excesului, la menținerea temperaturii normale a corpului, la sinteza vitaminei D. Pielea este o structură complexă, este pătrată de o rețea de capilare, terminații nervoase, are un număr mare de glande sudoripare și sebacee. Starea pielii afectează multe boli, inclusiv diabetul.

Principalele cauze ale leziunilor cutanate la nivelul diabetului zaharat sunt adesea creșterea zahărului în vase. Datorită zaharificării proteinelor, membranele celulelor pielii sunt slăbite, iar produsele metabolismului deranjat, sorbitol și fructoză, se acumulează în interiorul celulelor, ducând la o schimbare a osmolarității fluidului intracelular. Ca rezultat, pielea, foliculii și glandele sudoripare nu își pot îndeplini funcțiile ca și înainte. Problemele cutanate sunt agravate de imunitatea slăbită a diabeticii și de complicațiile frecvente - angiopatia și neuropatia. În cazul angiopatiei, înrăutățirea oxigenului în piele și alimentația acestuia, substanțele toxice sunt slab eliminate. Neuropatia lipsește pielea de o parte a sensibilității, din cauza căreia un număr tot mai mare de leziuni ale gospodăriilor minore.

Diabetul și suprasolicitarea va fi un lucru din trecut.

 • Normalizarea zahărului -95%
 • Eliminarea trombozei venoase - 70%
 • Eliminarea palpitațiilor -90%
 • Tensiunea arterială excesivă - 92%
 • Creșterea vigorii pe parcursul zilei, îmbunătățirea somnului pe timp de noapte -97%

Rezultatul unui astfel de efect asupra pielii îl reprezintă coaserea, peelingul, calusurile, crăpăturile, diverse erupții cutanate, pete de pigment, răni rău vindecătoare, complicații purulente.

O complicație foarte periculoasă care se poate dezvolta ca urmare a apariției unui ulcer de piele - picior diabetic.

Dermatoza în diabet poate fi:

 • primar - din cauza tulburărilor metabolice;
 • secundar - când se atașează o infecție bacteriană sau fungică, adesea datorită îngrijirii necorespunzătoare a pielii și tratamentului slab al rănilor minore;
 • cauzate de medicamente care sunt utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat.

Semnificația îngrijirii adecvate a pielii

În comparație cu pielea persoanelor sănătoase, diabeții sunt mai vulnerabili:

 1. Datorită urinării crescute cu zahăr ridicat, organismul se deshidratează. Pentru piele, deshidratarea se transformă în uscăciune și degresare. Pielea mâinilor, care este adesea în contact cu substanțele chimice de uz casnic, poate fi inflamată și crăpată datorită uscării excesive. Prin urmare, diabetul este o necesitate purtați mănuși de cauciucși în produsele de îngrijire adăugați un hidratant bun.
 2. La diabetici, avitaminoza este mai pronunțată. Cu o lipsă de vitamina A, cheratina se acumulează în piele, devine dură, se desprinde, se aprinde ușor. Datorită creșterii numărului de radicali liberi în diabet zaharat, există o nevoie tot mai mare de antioxidanți - vitaminele C și E. Prin urmare, pe lângă îngrijirea adecvată, pacienții au nevoie de o alimentație bună și de a lua preparate de vitamina mai bine decât cele specializate.
 3. În diabet, sunt necesare măsurători frecvente ale zahărului din sânge, iar în cazul tipului 1, sunt necesare injecții cu insulină. Traumatizarea constanta a pielii in aceleasi locuri duce la inflamatie si uneori la lipodistrofie - compactarea locala sau atrofia grasimilor subcutanate. Pentru a evita aceste efecte, este necesar să aveți grijă mai bine la piele: acordați o atenție deosebită igienei, tratați inflamația, respectați cu strictețe tehnica de injectare.
 4. La pacienții cu diabet zaharat, rănile se vindecă mai lent, cu o probabilitate mai mare de infecție. Dacă oamenii sănătoși își pot permite să nu acorde atenție deteriorării pielii minore, atunci diabeții ar trebui să se ocupe de fiecare zgârietură.
 5. Cerințe crescute sunt, de asemenea, făcute pe picior de îngrijire. Datorită riscului crescut de infectare a pacienților, pedichiura tradițională este interzisă. Îndepărtați pielea moartă trebuie să fie foarte atentă. Senzațiile datorate neuropatiei pot fi dărâmate, deci procesul trebuie controlat vizual. Dacă hiperkeratoza nu poate fi gestionată pe cont propriu, este mai sigur pentru pacienții cu diabet zaharat să viziteze un salon non-cosmetic, dar o cameră pentru picioarele diabetice.
 6. Dacă diabetul nu este compensat, pot apărea ulcere ulceroase pe picioare. Pentru a le preveni, îngrijirea zilnică a pielii trebuie să includă inspectarea picioarelor pentru a vă deteriora, ridica pantofi confortabili, spori igiena - mai des schimbați șosetele și spălați-vă picioarele.
 7. Din cauza riscului de inflamație, diabeticii ar trebui să evite injecțiile de frumusețe și mezoterapie. Pentru a îmbunătăți starea pielii feței, sunt preferabile metode hardware care nu traumatizează epiderma.

Diabetul de îngrijire a pielii reguli

Principalele reguli ale îngrijirii pielii - curățare frecventă, hidratare bună și antiseptic în timp util:

 • prima etapă este curățarea. Sapunurile și gelurile normale cu diabet zaharat nu sunt de dorit pentru utilizare, deoarece agravează pielea uscată și se spală stratul protector lipidic. Îngrijirea pielii este necesară cu ajutorul unor geluri cu un pH neutru, așa cum se întâlnește în liniile cosmeticelor medicale și printre produsele pentru copii. Femeile pentru igiena intimă cu apă curată, de câteva ori pe săptămână, utilizează geluri speciale cu acid lactic, de exemplu Lactacid sau Epigen Intim;
 • după curățare, zonele cele mai uscate ale pielii (cel mai adesea mâinile, coatele și picioarele) necesită hidratare. De obicei, lapte sau smântână suficient de hidratante de la orice copil sau seria hipoalergenică, acestea sunt aplicate de trei ori pe zi. Este mai bine să aveți grijă de pielea extrem de uscată, cu hiperkeratoză severă și fisuri cu ajutorul unor produse cosmetice speciale pentru diabetici. Acesta conține, de obicei, uree (carbamidă) - o parte a factorului natural de hidratare, care se află pe suprafața oricărei epiderme sănătoase și este capabil să atragă și să rețină umezeala în piele. Pentru fisuri mici, produsele cu conținut de panthenol sunt bune;
mijloaceIngrediente hidratanteComponente suplimentareFormularul de eliberare
Diaultraderm Aqua 15uree 15%, unt de sheaAvocado ulei - pentru a restabili pielea.cremă spumă
Diaultraderm Silvercarbamidă 10%, unt de sheaAzotat de argint - un agent bactericid, ulei de arbore de ceai - vindecarea rănilor.smântână
Ureata heluree 10%Vitamina E este un antioxidant, stimulant al circulației sângelui.smântână
DiaDerm intensivacid lactic, carbamidă 10%Vitaminele A, E, F, uleiuri emoliente de măsline, avocado, jojoba.crema de picior
Wirth pentru diabeticiureeUlei de semințe de struguri, porumb, colagen, pantenol, acid tioctic, extracte din plante.crema de picior
 • Pentru a reduce riscul de infecție, pe lângă componentele antiseptice din compoziția hidratantelor, se utilizează clorhexidina, Miramistinul sau peroxidul de hidrogen. Sunt tratate în mod repetat toate daunele, inclusiv cele mai mici. Pansamentele aseptice sunt necesare pentru răni largi sau largi. Soluțiile de mangan, alcool și alcool - iod și verde strălucitor, nu trebuie utilizate, deoarece ele măresc deshidratarea pielii.

concluzie

O stare bună a pielii în diabet zaharat este posibilă numai cu stabilitate normală a zahărului din sânge și o îngrijire specială. Dacă vă îngrijiți cu atenție pielea, beți multă apă, aplicați agenți cosmetici și terapeutici pentru diabetici, consultați medicul în timp, puteți reduce în mod semnificativ riscul bolilor de piele, puteți scăpa de disconfort și puteți evita complicații grave - ulcere și gangrena.