Tratamentul și prevenirea

De ce apare hipoglicemia la nou-născuți și cum este tratată?

Hipoglicemia la nou-născuți este un fenomen în care nivelul glucozei din sânge, la 2-3 ore după naștere, scade sub 2 mmol / l. Statisticile arată că această condiție se dezvoltă la 3% din toți copiii. Dezvoltarea inadecvată, greutatea redusă, asfixia perinatală pot provoca hipoglicemia la copii.

Pentru medic a pus un astfel de diagnostic, el efectuează un test de glucoză nou-născut. O astfel de condiție este eliminată pur și simplu - tratamentul constă în administrarea intravenoasă a glucozei. Hipoglicemia este una dintre cele mai frecvente cauze de deces în rândul nou-născuților.

clasificare

Hipoglicemia la nou-născuți este de două tipuri: permanentă și tranzitorie. Tipul tranzitoriu apare împotriva imaturității pancreasului, care nu poate produce suficiente enzime sau o rezervă substrat redusă. Toate acestea nu permit organismului să acumuleze cantitatea necesară de glicogen. În cazuri rare, hipoglicemia persistentă este diagnosticată la nou-născuți. Acest tip de leziune se caracterizează prin dependența de insulină, apare din cauza încălcării producției de hormoni contra-insulari. În cazuri rare, o astfel de leziune este cauzată de o tulburare metabolică.

Prematuri la copii cu insuficiență corporală insuficientă sau cu insuficiență de placentă poate provoca dezvoltarea hipoglicemiei tranzitorii. Asfixia intra-natală poate duce, de asemenea, la această consecință. Lipsa oxigenului distruge depozitele de glicogen din organism, astfel încât hipoglicemia se poate dezvolta la acești copii în câteva zile de la viață. Un interval lung de timp între alăptare poate duce la această consecință.

Este foarte important să se asigure un flux constant de glucoză în organism pentru a preveni dezvoltarea hipoglicemiei.

Hipoglicemia tranzitorie apare cel mai adesea la nou-născuții a căror mamă suferă de diabet. Acest fenomen se dezvoltă și pe fondul stresului fiziologic. În cazuri rare, această patologie este cauzată de o boală autoimună, în care organismul necesită o cantitate mare de insulină. Hiperplazia celulelor din pancreas, sindromul Beckwith-Wiedemann poate provoca dezvoltarea unei patologii similare.

motive

Hipoglicemia la nou-născuți se poate dezvolta imediat după naștere și până la 5 zile de la naștere. În majoritatea covârșitoare a cazurilor, o astfel de încălcare este atribuită dezvoltării insuficiente intrauterine sau unei întârzieri în formarea organelor interne.

De asemenea, perturbarea metabolică poate duce la hipoglicemie. Cel mai mare pericol îl reprezintă forma persistentă a unei astfel de devieri. Ea spune că hipoglicemia este cauzată de anomalii congenitale. Această condiție necesită o monitorizare constantă și o întreținere constantă a medicamentelor.

În hipoglicemia tranzitorie, scăderea concentrației de zahăr scade o dată, după o cupping rapid, convulsia nu necesită tratament pe termen lung. Cu toate acestea, două tipuri de anomalii unice necesită un răspuns rapid din partea medicului. Chiar și o mică întârziere poate determina abateri grave în activitatea sistemului nervos, ceea ce poate duce în viitor la devieri în activitatea organelor interne.

Printre cele mai frecvente cauze ale hipoglicemiei la nou-născuți se numără:

 • Terapia pentru femeile gravide cu insulină cu acțiune îndelungată;
 • Diabetul la mama;
 • Utilizarea unor cantități mari de glucoză de către mamă la puțin timp înainte de livrare;
 • Hipotrofie fetală în interiorul uterului;
 • Asfixia mecanică în timpul travaliului;
 • Adaptarea insuficientă a copilului;
 • Consecințele proceselor infecțioase.

Cel mai adesea, hipoglicemia la nou-născuți este cauzată de prematuritate, imaturitate la momentul gestației sau hipoxie ulterioară.
Corpurile lor nu pot acumula o cantitate suficientă de glucoză, motiv pentru care primele semne de hipoglicemie pot fi observate în primele ore de viață.

Primele semne

Hipoglicemia la nou-născuți se dezvoltă destul de repede. Aceasta se datorează înfrângerii pancreasului, care nu poate produce suficientă insulină și alte enzime. Din acest motiv, organismul nu poate stoca cantitatea corespunzătoare de glicogen.

Recunoașteți hipoglicemia la nou-născuți prin următoarele simptome:

 • Piele albastră a buzelor;
 • paloare;
 • Crampe musculare;
 • Starea defectuoasă;
 • apatie;
 • Dureri brutale de țipăt;
 • tahicardie;
 • Transpirație crescută;
 • Anxietate.

diagnosticare

Diagnosticarea hipoglicemiei la nou-născuți este destul de simplă. Pentru a face acest lucru, este suficient ca medicul să efectueze teste sanguine avansate. Acestea ajută specialistul să identifice primele manifestări ale hipoglicemiei acute sau prelungite la copii. De obicei, se fac următoarele teste pentru confirmarea diagnosticului:

 • Numărul total de sânge pentru glucoză;
 • Sânge complet pentru determinarea nivelului de acizi grași;
 • Completarea numărului de sânge pentru a determina nivelul organismelor cetone;
 • Completarea numărului de sânge pentru determinarea concentrației de insulină din sânge;
 • Test de sânge hormonal pentru cortizol, responsabil pentru creșterea și dezvoltarea organismului.

tratament

Este foarte important ca tratamentul hipoglicemiei la nou-născuți să fie imediat. Pentru a determina această afecțiune la un copil, medicul utilizează benzi de test instant care determină rapid concentrația de glucoză din sânge. Dacă indicatorul nu atinge nivelul de 2 mmol / l, atunci copilul ia sânge pentru un studiu extins. După confirmarea diagnosticului, un specialist injectează o anumită cantitate de glucoză intravenos.

Cel mai adesea, hipoglicemia la copii apare în primele 10 ore de viață.

Se dezvoltă din cauza nutriției târzii. După oprirea atacului, simptomele hipoglicemiei pot dispărea fără urmă și consecințe pentru organism.

Este foarte important să se respecte următoarele reguli în tratamentul unei astfel de afecțiuni:

 • Nu puteți întrerupe brusc introducerea de glucoză - aceasta poate duce la agravarea hipoglicemiei. Terminarea este lentă, medicul reduce treptat doza de substanță activă.
 • Introducerea glucozei trebuie să înceapă cu 6-8 mg / kg, crescând treptat la 80.
 • Este strict interzis să se injecteze glucoza mai mult de 12,5% în vene periferice ale unui copil.
 • Nu se recomandă întreruperea hrănirii în timpul introducerii glucozei.
 • Dacă se administrează glucoză la o femeie gravidă pentru a preveni hipoglicemia la nou-născutul ei, trebuie să aveți grijă ca concentrația de zahăr din sânge să nu crească peste 11 mmol / l. în caz contrar, poate duce la comă hipoglicemică la femeia însărcinată.

Cu abordarea corectă a terapiei, medicul va putea opri rapid un atac de hipoglicemie la un copil.

De asemenea, dacă o femeie însărcinată respectă toate recomandările medicului curant, ea va fi de asemenea capabilă să reducă riscul de a dezvolta nu numai o scădere a concentrației de zahăr la nou-născut, ci și să prevină apariția hiperbilirubinemiei, eritrocitozelor și a diferitelor tulburări respiratorii.

efecte

Hipoglicemia - o abatere gravă în funcționarea organismului, care poate duce la consecințe grave. Pentru a evalua gravitatea lor, au fost efectuate numeroase studii. Ele ne permit să înțelegem cum se vor dezvolta organele și sistemele copilului datorită hipoglicemiei. Numeroase studii au arătat că, datorită scăderii nivelului de glucoză la nou-născuți, apar tulburări grave ale funcționării creierului. Aceasta duce la dezvoltarea bolilor sistemului nervos, crește riscul de a dobândi epilepsie, creșterea tumorilor.

De asemenea, hipoglicemia transferată se reflectă în nivelul inteligenței copilului și al abilităților sale motorii.
Posibilitatea de a obține paralizie cerebrală și crize de hipoglicemie în viitor este semnificativ crescută. Acești copii sunt pe cont propriu în clinici, necesită mai multă atenție din partea medicului curant.

profilaxie

Prevenirea hipoglicemiei la nou-născuți este într-o dietă oportună și nutritivă. Dacă începi să atragi doar 2-3 zile după naștere, riscul de a dezvolta o astfel de afecțiune va fi extrem de ridicat. După ce copilul este eliberat, copilul este conectat la cateter, prin care, după 6 ore, se injectează primul amestec de nutrienți. În prima zi, i se administrează, de asemenea, aproximativ 200 ml lapte matern.

Dacă mama nu are lapte, se administrează copilului o doză intravenoasă specială, a cărei doză este de aproximativ 100 ml / kg. Dacă există un risc crescut de hipoglicemie, concentrația de zahăr din sânge este verificată la fiecare câteva ore.

Vizionați videoclipul: De ce avem extremitatile reci? (Martie 2020).