Tratamentul și prevenirea

Insulină cu acțiune îndelungată - medicamente, cum se calculează doza

În cazul diabetului zaharat, pentru a menține glucoza la nivelul țintă peste noapte și pentru a asigura concentrația sa normală pe stomacul gol în timpul zilei, utilizați insulina cu o acțiune prelungită. Scopul său este de a aduce conținutul hormonului în sânge mai aproape de secreția sa naturală bazală. Insulina de lunga durata este de obicei combinata cu una scurta, care este injectata inainte de fiecare masa.

Dozele sunt strict individuale, le puteți alege exclusiv în mod experimental. Pentru a preveni hipoglicemia, cantitatea inițială de hormon este suprasolicitată în mod deliberat și apoi este redusă gradual până când nivelul de glucoză din sânge este normalizat.

Doza adecvată selectată de insulină lungă ușurează în mod semnificativ complicațiile diabetului și permite pacientului să rămână activ timp de mulți ani.

Alegerea insulinei extinse

Eliberarea fiziologică a insulinei în sânge nu se oprește toată ziua, indiferent de prezența sau absența alimentelor. În timpul nopții și în timpul zilei, când o porție de hrană a fost deja digerată și cealaltă nu a ajuns încă, concentrația de fond a hormonului este menținută. Este necesar pentru defalcarea zahărului, care intră în sânge din depozitele de glicogen. Pentru a oferi un fundal constant și este necesar să se injecteze insulină lungă. Pe baza celor de mai sus, este clar că ar trebui să fie un medicament bun au o acțiune lungă și uniformă, nu au vârfuri pronunțate și scufundări.

În aceste scopuri se utilizează:

Diabetul și suprasolicitarea va fi un lucru din trecut.

 • Normalizarea zahărului -95%
 • Eliminarea trombozei venoase - 70%
 • Eliminarea palpitațiilor -90%
 • Tensiunea arterială excesivă - 92%
 • Creșterea vigorii pe parcursul zilei, îmbunătățirea somnului pe timp de noapte -97%
prepararetrăsăturăefect
Protamină umană insulinăAcestea sunt așa-numitele NPH sau insuline medii, cele mai frecvente dintre ele: Protafan, Insuman Bazal, Humulin NPH.Datorită protaminei, efectul este semnificativ prelungit. Durata medie de lucru este de 12 ore. Timpul de acțiune este direct proporțional cu doza și poate fi de până la 16 ore.
Analogi de insulină lungiAceste instrumente sunt bine studiate și utilizate pe scară largă în toate tipurile de diabet zaharat dependent de insulină. Reprezentanți: Lantus, Tujeo, Levemir.Acestea aparțin grupului cel mai progresist, ele permit să se asigure efectul fiziologic maxim al hormonului. Reducerea zilei de zahăr și aproape fără vârf.
Medicamente cu acțiune lungăPână în prezent, un singur medicament este inclus în grup - Tresiba. Acesta este cel mai nou și cel mai scump analog de insulină.Oferă 42 de ore de acțiune uniformă fără vârf. Cu diabetul de tip 2 și-a dovedit superioritatea fără îndoială față de alte insuline. Cu boala de tip 1, avantajele sale nu sunt atât de evidente: Tresiba ajută la reducerea zahărului devreme dimineața, crescând în același timp riscul de hipoglicemie în timpul zilei.

Alegerea insulinei extinse este competența medicului curant. Aceasta ține cont de disciplina pacientului, de prezența secreției reziduale a hormonului său propriu, de tendința la hipoglicemie, de severitatea complicațiilor, de frecvența hiperglicemiei postului.

Modul de alegere a insulinei cu acțiune îndelungată:

 1. În cele mai multe cazuri, se preferă analogii de insulină, fiind cei mai eficienți și cercetați.
 2. Produsele de protamină sunt de obicei utilizate atunci când alternativa nu este disponibilă. Insulinele NPH pot furniza o compensație suficientă pentru diabetul de tip 2 la începutul terapiei cu insulină atunci când nevoia de a obține un hormon este încă scăzută.
 3. Tresiba poate fi utilizat cu succes de către diabetici de tip 1, care nu sunt predispuși la scăderi puternice ale zahărului din sânge și încep să simtă simptome de hipoglicemie încă de la început. În cazul diabetului de tip 2, Tresiba este, fără îndoială, liderul pieței insulinei, deoarece este bine combinat cu agenți hipoglicemianți orali, este caracterizat printr-o acțiune constantă, reduce incidența hipoglicemiei nocturne cu 36%.

Volumul zilnic al insulinei prelungite este împărțit în injecții dimineții și seara, doza lor fiind de obicei diferită. Nevoia de medicament depinde de severitatea diabetului. Au fost elaborate mai multe metode pentru calculul acesteia. Toate acestea necesită măsurători multiple ale zahărului din sânge. Selectarea dozei durează un timp, deoarece cantitatea inițială de insulină lungă este ajustată la caracteristicile absorbției și defalcării hormonului din corpul unui anumit pacient. Numirea dozei inițiale "prin ochi" va duce la o decompensare mai prelungită și mai gravă a diabetului, agravând complicațiile bolii.

Criteriul pentru o doză selectată în mod corespunzător este glucoza normală la nivelul postului, minimizarea plămânilor și absența hipoglicemiei severe. În cursul zilei, fluctuațiile zahărului înainte de masă trebuie să fie mai mici de 1,5 mmol / l - cum se calculează corect doza de insulină.

Calcularea dozei de seară

Este selectată prima doză de insulină prelungită, aceasta trebuie să furnizeze nivelul țintă de glucoză noaptea și dimineața după trezire. În diabet zaharat, fenomenul de zori este adesea observat. Aceasta este o creștere a glicemiei în orele de dimineață, cauzate de o creștere a secreției de hormoni, care slăbesc efectul insulinei. La persoanele sănătoase în acest moment, eliberarea de insulină crește, astfel încât glucoza rămâne stabilă.

În diabet, aceste fluctuații pot fi eliminate numai cu preparate din insulină. În plus, creșterea obișnuită a dozei poate reduce cantitatea de zahăr din sânge dimineața la normal, dar duce la glicemie prea mică la începutul și la mijlocul nopții. Ca urmare, diabeticul suferă de coșmaruri, bătăile inimii și transpirația cresc, sistemul său nervos suferă.

Pentru a rezolva problema hiperglicemiei dimineața, fără a mări doza de medicamente, este posibilă cu ajutorul unei cină mai devreme, în mod ideal 5 ore înainte de introducerea insulinei lungi. În acest timp, tot zahărul din mâncare va avea timp să treacă în sânge, efectul hormonului scurt se va termina și insulina extinsă va neutraliza glicogenul din ficat.

Algoritmul de calcul:

 1. Pentru a determina în mod corect cantitatea de medicament pentru injecția de seară, numerele de glicemie sunt necesare în câteva zile. Este necesar să luați cina devreme, să măsurați zahărul înainte de culcare și apoi dimineața imediat după ridicare. Dacă glicemia dimineții a fost mai mare, măsurătorile sunt continuate timp de încă 4 zile. Din lista excludeți zilele în care cina a întârziat.
 2. Pentru a reduce riscul de hipoglicemie, din toate zilele alegeți cea mai mică diferență dintre cele două măsurători.
 3. Calculați factorul de sensibilitate la insulină. Aceasta este mărimea scăderii glicemiei după introducerea unei unități de hormon. La o persoană care cântărește 63 kg, o unitate de insulină prelungită va reduce în medie glicemia cu 4,4 mmol / l. Nevoia de medicament crește în proporție directă cu greutatea. FCI = 63 * 4,4 / greutate reală. De exemplu, cu o greutate de 85 kg ICPD = 63 * 4,4 / 85 = 3,3.
 4. Calculați doza inițială, este egală cu cea mai mică diferență dintre măsurătorile de la ora de culcare și dimineața, împărțită la FCI. Dacă diferența este de 5, introduceți 5 / 3.3 = 1.5 unități înainte de culcare.
 5. Zaharul este măsurat după trezire timp de mai multe zile și cantitatea de insulină inițială este ajustată pe baza acestor date. Este mai bine să modificați doza la fiecare 3 zile, fiecare corecție nu trebuie să fie mai mare de o unitate.

În cazul diabetului de tip 2, zahărul dimineața poate fi mai mic decât înainte de culcare. În acest caz, insulina extinsă seara nu este injectată. În cazul în care glicemia după cină este crescută, ei fac o corecție corectivă a hormonului de repaus alimentar. Insulina lungă în aceste scopuri nu poate fi utilizată, este administrată în aceeași doză.

Dacă ajustarea dozei eșuează

Hipoglicemia noaptea poate fi ascunsă, adică pacientul dintr-un vis nu simte nimic și nu știe despre prezența lor. Pentru a detecta picături ascunse în zahăr din sânge, măsurătorile se efectuează de mai multe ori pe noapte: la 12, 3 și 6 ore. Dacă la ora 3 dimineața glicemia se apropie de limita inferioară a normalului, a doua zi se măsoară la 1-00, 2-00, 3-00. Dacă cel puțin un indicator este subevaluat, se spune supradozele

Unii diabetici care necesită insulină mică se confruntă cu faptul că acțiunea hormonului slăbește dimineața și nu este suficient să se elimine fenomenul de zori. Creșterea dozei în acest caz duce la hipoglicemie nocturnă. Un astfel de efect poate fi observat atunci când se utilizează nu numai insulină NPH învechită, ci și Lantus, Tujeo și Levemir.

Dacă există o oportunitate financiară, puteți discuta despre nevoia de insulină de lungă durată împreună cu medicul dumneavoastră. Acțiunea lui Traciba durează toată noaptea, astfel încât zahărul din sânge dimineața va fi normal fără injecții suplimentare. În timpul perioadei de tranziție este necesar un control mai frecvent al glicemiei pentru a preveni declinul în timpul zilei.

Majoritatea endocrinologilor recomandă trecerea la Tresiba numai dacă este indicată. Diabetul cu care remedii dovedite oferă o compensație normală pentru boală, se recomandă să se abțină de la insulină până când producătorul a efectuat o cantitate suficientă de cercetare și a câștigat experiență cu acest medicament.

Selectarea dozei de dimineata

Este nevoie de insulină de zi lungă pentru a reduce zahărul, atunci când alimentele sunt digerate. Carbohidrații din alimente compensează cu un hormon scurt. Pentru a preveni efectul său de a găsi cantitatea potrivită de insulină prelungită, o parte din zi va trebui să fie foame.

Algoritm pentru calculul dozei zilnice:

 1. Alegeți o zi complet liberă. Cina devreme în ajun. Măsoară zahăr din sânge la trezire, după o oră și apoi de trei ori la fiecare 4 ore. În tot acest timp nu poți mânca, doar apa este permisă. După ultima măsurare puteți mânca.
 2. Alegeți cel mai mic nivel de zahăr pe zi.
 3. Se calculează diferența dintre acest nivel și ținta, pentru care se ia 5 mmol / l.
 4. Calculați insulina zilnică: împărțiți diferența în FPI.
 5. O săptămână mai târziu, repetați măsurătorile pe stomacul gol, ajustați doza, dacă este necesar, luând în considerare datele obținute

Dacă diabetul nu are voie să se hrănească mult timp, măsurătorile pot fi luate în mai multe etape: mai întâi sări peste micul dejun, a doua zi, masa de prânz și cea de după cină. De la masă până la măsurarea zahărului, trebuie să treacă 5 ore dacă pacientul rupe analogi scurți de insulină înainte de a mânca și aproximativ 7 ore dacă se utilizează insulină umană.

Exemplu de calcul

Un pacient cu diabet de tip 2 de greutate de 96 kg nu are agenți hipoglicemici suficienți, așa că i sa recomandat tratamentul cu insulină. Pentru a calcula doza zilnică de insulină lungă, măsuram:

timpGlicemie, mmol / l
7-00 creștere9,6
8-00 sfârșitul fenomenului de dimineață dimineața8,9
12-00 Prima dimensiune7,7
16-00 Măsura a 2-a7,2
20-00 a treia dimensiune, apoi cina7,9

Valoarea minimă este de 7,2. Diferența față de nivelul țintă: 7.2-5 = 2.2. FCI = 63 * 4,4 / 96 = 2,9. Doză zilnică necesară = 2,2 / 2,9 = 0,8 unități sau 1 unitate. subiectul rotunjit.

Compararea regulilor pentru calcularea dozei de dimineață și de seară

indicatorCantitatea necesară de insulină extinsă
pentru o zipentru noapte
Nevoia de introducereDacă glicemia zilnică este întotdeauna mai mare de 5.Dacă glicemia de repaus este mai mare decât înainte de culcare.
Bazele de calculDiferența dintre valoarea minimă și valoarea țintă a glucozei zilnice pe zi.Diferența minimă în glucoza din sânge pe stomacul gol și înainte de somn.
Determinarea factorului de sensibilitateÎn mod similar, în ambele cazuri.
Ajustarea dozeiNecesar dacă măsurătorile repetate arată anomalii.

În cazul diabetului de tip 2, nu este necesară insulina scurtă și prelungită în terapie. Este posibil ca pancreasul să se confrunte cu asigurarea unui fundal normal normal și nu este necesar un hormon suplimentar. Dacă pacientul urmează o dietă strict scăzută cu carb, poate să nu existe nevoie de insulină scurtă înainte de mese. Dacă un diabetic are nevoie de insulină lungă atât pentru zi, cât și pentru noapte, doza zilnică este de obicei mai mică.

Odată cu apariția diabetului de tip 1, tipul și cantitatea medicamentului potrivit este de obicei selectată în spital. Regulile de calcul de mai sus pot fi utilizate pentru a ajusta doza dacă inițiativa a încetat să ofere o compensație bună.

Dezavantaje ale insulinei NPH

În comparație cu Levemir și Lantus, insulinele cu NPH au câteva dezavantaje semnificative:

 • prezintă un vârf de acțiune pronunțat după 6 ore, astfel încât secreția de fond a modelului slab, care este constantă;
 • distruse inegal, astfel încât efectul poate varia în zile diferite;
 • mai multe sanse de a provoca alergii la diabetici. Riscul de reacții anafilactice crește antibioticele, substanțele radiopatice, AINS;
 • sunt o suspendare, nu o soluție, astfel încât efectul lor depinde de temeinicitatea amestecării insulinei și conformitatea cu regulile de introducere a acesteia.

Insulinele moderne lungi nu au aceste deficiențe, prin urmare, este preferată utilizarea lor în tratamentul diabetului zaharat.