Diabetul complicații

Tratamentul cataractei diabetice la diabet zaharat

Diabetul zaharat este una dintre cele mai frecvente boli de pe glob. Numărul pacienților care suferă de această patologie a sistemului endocrin este în creștere în fiecare an. Și ceea ce este cel mai înfricoșător - vârsta lor este mult mai mică.

În cazul diabetului zaharat, există o funcționare defectuoasă a aproape tuturor sistemelor și organelor unei persoane, dar în primul rând - a sistemului circulator. Navele, inima, creierul, inclusiv retina, suferă. Dacă simptomele nu sunt pronunțate, boala este diagnosticată prea târziu, modificările în organism devin ireversibile și duc adesea la moarte.

Datorită alimentării insuficiente a sângelui, tulburărilor metabolice și imunității reduse, organele de vedere au adesea diabet. Pacienții se plâng de conjunctivită, blefarită (orz), în timp ce evoluția bolii este severă și prelungită, poate fi tratată prost.

Retinopatia diabetică este cea mai frecventă complicație a bolilor oculare la diabet zaharat.

Dar, de asemenea, de multe ori conjunctivita se transformă în glaucom sau cataractă. Uneori simptomele acestor boli devin singurele semne de diabet la un pacient.

Cum se manifestă o cataractă în diabet?

Când o tulburare metabolică din corp se schimbă în lentila ochiului, devine tulbure. Aceasta se numește cataractă diabetică.

O caracteristică caracteristică a cataractei în diabetul zaharat este o dezvoltare foarte rapidă, boala progresează rapid și este dificil de tratat.

Uneori, chiar și operațiunea nu are efect.

Principalele simptome ale bolii la pacienții cu diabet zaharat:

 • Viziune redusă;
 • „ceață” în fața ochilor;
 • Încălcarea clarității vederii - liniile se estompează atunci când se citește;
 • Lentilă nămol în studiu.

Chiar dacă aceste simptome nu există încă, dar diabetul este diagnosticat, se recomandă ca un oftalmolog să fie examinat cât mai curând posibil. Acest lucru va ajuta la prevenirea dezvoltării cataractei diabetice.

Cum se tratează cataracta pentru diabet?

Endocrinologul trebuie să trimită pacientul la un oftalmolog pentru examinare. Chiar și în absența manifestărilor de cataractă, oftalmologul va efectua următoarele studii și proceduri:

 • Definiția vizual acuity;
 • Determinarea presiunii intraoculare;
 • Definirea limitelor de vedere.

Apoi, folosind echipament modern, medicul examinează lentila, retina și fundusul. După efectuarea diagnosticului, tratamentul bolii va începe.

Tratamentul cataractei diabetice se efectuează întotdeauna în paralel cu tratamentul bolii principale - diabetului. Fără restabilirea metabolismului, fără stabilizarea nivelului zahărului din sânge, este imposibil să scapi de cataractă, chiar și intervenția chirurgicală nu va ajuta.

Se folosesc următoarele metode:

 1. Tratamentul cu insulină (cu diabet zaharat de tip 2).
 2. Terapia cu dietă (dacă diabetul zaharat este independent de insulină).
 3. Terapia fizică și corecția stilului de viață - este necesară o activitate fizică.

O cataractă poate fi tratată doar chirurgical. Deoarece boala se dezvoltă rapid, poate duce la pierderea completă a vederii și la alte complicații, cum ar fi retinopatia diabetică, operația este efectuată cât mai repede posibil.

Cum se face eliminarea cataractei? Astăzi, cataracta cu ultrasunete este din ce în ce mai folosită. Reviziile pacienților confirmă lipsa absolută a acestei operații.

Nu există cusături pe lentilă după aceasta, iar recidivele sunt rareori observate.

Operațiunea se desfășoară în următoarele etape:

 • Țesutul lentilelor nu este tăiat - în loc de tăiere, se fac două perforații subțiri;
 • Prin aceste punctiuni cu ultrasunete, zonele afectate ale lentilei sunt distruse;
 • Apoi, cu ajutorul unui dispozitiv special, reziduurile sunt îndepărtate.

După ce obiectivul deteriorat a fost îndepărtat, se introduce o lentilă moale, un înlocuitor artificial al lentilelor, prin aceleași perforări. Perioada de reabilitare după intervenția chirurgicală prin această metodă este semnificativ redusă, deoarece țesuturile și vasele sanguine ale ochiului nu sunt rănite.

Din același motiv, anestezia nu este necesară. Nici înainte, nici după operația de spitalizare nu este necesară. Întreaga procedură nu durează mai mult de o jumătate de oră.

Un alt avantaj al îndepărtării prin cataractă cu ultrasunete este faptul că aceasta poate fi efectuată chiar și atunci când cataracta nu este încă matură.

Acest lucru evită posibile complicații și reduce riscul de respingere a lentilelor artificiale.

Măsuri preventive

Diabetul zaharat - o boală insidioasă, plină de o serie de complicații. Prin urmare, sunt necesare măsuri de prevenire a dezvoltării cataractei diabetice. Evitați boala va ajuta la astfel de acțiuni și pași:

 1. Se efectuează în mod regulat o examinare de către oftalmolog - cel puțin de două ori pe an - pentru a detecta în timp util primele semne de cataractă diabetică. Cu cât se efectuează tratamentul mai devreme, cu atât eficacitatea acestuia este mai mare și cu atât mai mică este probabilitatea apariției unor boli secundare.
 2. Pentru a proteja ochiul de cataractă și alte boli oculare, a căror dezvoltare este posibilă în cazul diabetului zaharat, se recomandă picături speciale - catalina, quinaxul, catachromul. Cursul de prevenire a acestor fonduri durează până la o lună. Pentru a îngropa medicamentul de care aveți nevoie în fiecare ochi pentru 2 picături, procedura se efectuează de trei ori pe zi. Apoi se face o pauză și pentru o perioadă de 30 de zile, după care se repetă cursul. Uneori, un astfel de tratament profilactic ar trebui să se efectueze timp de mai mulți ani la rând, cu o predispoziție la cataractă - pe tot parcursul vieții.
 3. Nivelurile de glucoză din sânge ar trebui să fie monitorizate în mod regulat și să nu li se permită spike.
 4. Dacă bănuiți că a apărut cataractă, ar trebui imediat examinată de oftalmolog, chiar și cu simptome izolate.
 5. Asigurați-vă că vă consultați suplimentar cu endocrinologul. El va selecta optimul pentru medicamentul de sprijin al pacientului, contribuind la normalizarea zahărului din sânge și a proceselor metabolice. Primirea lui va fi în același timp și prevenirea afectării vizuale. De obicei, acestea sunt complexe multivitaminice, care includ, de asemenea, antioxidanți, aminoacizi și substanțe care ajută la curățarea și întărirea vaselor de sânge. Puteți include fructe de padure în meniu pentru a vă ajuta să îmbunătățiți viziunea și să păstrați funcțiile obiectivului - acestea sunt afine și coacăze negre. Dacă medicul nu are obiecții, tratamentul cu anumite plante medicinale este posibil.

Complicațiile diabetului, din păcate, un fenomen frecvent. Dar pot fi avertizați dacă monitorizați nivelul glicemiei, respectați-vă o dietă și conduceți un stil de viață moderat activ.

Vizionați videoclipul: Cataracta la pacienții diabetici (Martie 2020).