Complicații ale diabetului

Cum se manifestă cetoacidoza diabetică: simptome caracteristice pentru adulți și copii

Diabetul zaharat este o boală periculoasă, care conduce la numărul de complicații care decurg din întreruperea proceselor necesare funcționării normale.

Pe lângă reducerea elasticității vaselor de sânge, deteriorarea vederii și a circulației sângelui, apariția excesului de greutate și a altor manifestări asociate, pacientul cu diabet poate suferi și de cetoacidoză diabetică.

Cetoacidoza diabetică: ce este?

Cetoacidoza diabetică este o complicație cauzată de creșterea constantă a nivelului de glucoză și de absența insulinei.

Astfel de manifestări sunt destul de periculoase, deoarece, dacă nu sunt tratate, pot provoca debutul comei diabetice și moartea ulterioară.

Această afecțiune poate apărea atunci când organismul uman nu este capabil să utilizeze glucoza ca sursă de energie din cauza absenței sau a conținutului insuficient de hormon insulină. Și din moment ce organismul are nevoie de energie pentru viața normală, corpul include un mecanism de înlocuire, începând să folosească grăsimile din alimente ca furnizori de energie.

După descompunerea compușilor grași, se formează cetone, care sunt deșeuri. Se acumulează în corp și îl otrăvesc. Acumularea de cetone în țesuturi în cantități mari duce la o intoxicație pronunțată. Dacă timpul nu ia măsuri, pacientul cade în comă.

Cauzele diabeticilor de primul și al doilea tip

Motivul principal pentru apariția unei astfel de afecțiuni este lipsa insulinei în cantitatea potrivită necesară procesării glucozei.

Lista factorilor care determină debutul cetoacidozei este destul de vastă:

 • manifestarea inițială a diabetului de tip 1, când pacientul nu a început încă să ia medicamente pentru reducerea zahărului;
 • lipsa unui tratament adecvat (medicație întârziată, reducerea auto-dozei sau insulina târzie);
 • încălcarea dietei sau dietei (consumul de cantități mari de carbohidrați ușori sau sărituri de mese);
 • boli asociate care agravează diabetul (atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și boli infecțioase ale tractului respirator și urinar);
 • control insuficient al glucozei;
 • a lua medicamente care cresc nivelul de glucoză;
 • dezvoltarea afecțiunilor concomitente ale sistemului endocrin, în care există o producție crescută de hormoni care cresc nivelul de glucoză din sânge.

Orice dintre acești factori, combinat cu procesele diabetice, poate determina apariția cetoacidozei.

Simptomele clinice ale cetoacidozei în diabetul zaharat

Pacienții, întâmpinați întâi cu o astfel de manifestare, nu înțeleg întotdeauna imediat ce se întâmplă exact cu aceștia, deci nu iau măsurile necesare.

Pe măsură ce pacientul ezită, produsele care îl otrăvesc se acumulează intens în organism și apare o comă. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, asigurați-vă că acordați atenție stării dvs. de bine.

Următoarele simptome indică apariția unei afecțiuni periculoase:

 • slăbiciune și oboseală fără niciun motiv aparent;
 • setea constantă;
 • pierderea in greutate;
 • dureri abdominale;
 • greață și vărsături;
 • inima a crescut;
 • respiratie acetona;
 • pielea uscată;
 • dureri de cap și iritabilitate;
 • urinare crescută (într-un stadiu incipient) sau absența aproape completă a urinei (într-o stare apropiată de comatoză).
Cetoacidoza nu vine niciodată instantaneu! De obicei, această afecțiune se dezvoltă pe o perioadă de 24 de ore până la 2-3 zile, cu o creștere a simptomelor. Observând că ceva nu este în regulă, faceți imediat măsuri pentru a normaliza nivelul glicemiei. Dacă starea este severă, este necesară o spitalizare de urgență a pacientului.

Semne la adulți și copii: există diferențe?

Semnele care indică dezvoltarea cetoacidozei la copii nu sunt deloc diferite de simptomele care apar la adulți. Prin urmare, observând copilul unul sau mai multe semne care confirmă o stare periculoasă, asigurați-vă că luați măsurile adecvate.

Metode de diagnostic

Diagnosticați cetoacidoza prin efectuarea unui sondaj cuprinzător.

Dacă un pacient care a fost diagnosticat anterior cu diabet de tip 1 sau de tip 2, informează medicul despre simptomele enumerate mai sus și despre prezența unor boli paralele care pot complica cursul diabetului, medicul poate lua o serie de măsuri de diagnostic.

În mod obișnuit, procesul de diagnostic începe cu o examinare generală, în timpul căreia se ține cont de uscăciunea pielii și mucoaselor, prezența durerii în abdomen, mirosul de acetonă din gură, încetinirea reacției (somnolență), scăderea tensiunii arteriale și palpitațiile inimii.

Pentru a confirma suspiciunile, pacientului i se oferă și o sesizare pentru un set de activități de laborator:

 • analize urinare pentru prezența corpurilor cetonice și a acetonei în compoziția sa;
 • verificarea glicemiei și corpurilor cetonice;
 • analize de urină și sânge;
 • număr de sânge detaliat;
 • analiza raportului acid-bază și compoziția gazelor din sânge.

Pe baza rezultatelor cercetărilor și examinării vizuale a pacientului, medicul face concluzii cu privire la starea de sănătate a pacientului și prescrie un tratament adecvat.

Principiile tratamentului

Tratamentul cetoacidozei se realizează într-un spital, în unitatea de terapie intensivă.

Pentru a atenua starea pacientului, a elimina simptomele și a-i normaliza sănătatea, se folosește un complex de medicamente:

 • insulină pentru scăderea nivelului glicemiei;
 • soluții de clorură de sodiu pentru a compensa lipsa de lichid;
 • medicamente cu săruri de potasiu (pentru a reveni la echilibrul normal de electroliți);
 • corectarea pH-ului;
 • antibiotice pentru prevenirea dezvoltării proceselor infecțioase;
 • anticoagulante pentru prevenirea trombozei;
 • soluții de glucoză pentru a evita hipoglicemia.
La discreția medicului, alte medicamente pot fi utilizate pentru a obține un rezultat optim.

Posibile complicații și prevenire

Dacă nu luați măsuri în timp util pentru a elimina o afecțiune periculoasă, pot apărea complicații, inclusiv umflarea creierului, ritmul cardiac afectat, dezvoltarea bolilor infecțioase și un posibil rezultat letal.

Prevenirea va necesita respectarea unor reguli, care pot fi citite mai jos:

 1. utilizarea obligatorie a preparatelor de insulină. Doza trebuie stabilită de către medic în conformitate cu starea de sănătate a pacientului;
 2. alimentație constantă. Pacientul trebuie să mănânce fracționat, de 4-5 ori pe zi, în porții mici. De asemenea, se recomandă excluderea din dieta carbohidraților ușori (dulci și făini);
 3. instruirea pacientului să se auto-recunoaște simptomele anxioase și să ia măsurile adecvate. În acest scop, puteți merge la școală pentru pacienții cu diabet. Dacă nu există niciunul în apropiere, consultați un consult individual cu un specialist;
 4. cunoașterea simptomelor generale ale diabetului.
Cetoacidoza nu apare în condițiile respectării continue a regulilor de prevenire și monitorizare zilnică a nivelului de glucoză din sânge.

Pentru a evita dezvoltarea proceselor patologice, este necesar ca pacientul să-și monitorizeze starea și să prevină dezvoltarea cetoacidozei.

Videoclipuri conexe

Despre cauzele, simptomele și tratamentul cetoacidozei diabetice din videoclip:

Pentru a evita o afecțiune periculoasă, pacientul este sfătuit să se familiarizeze cu posibilele complicații într-un stadiu incipient, atunci când face un diagnostic de diabet. Dacă, totuși, nu ați reușit să controlați situația la timp și cetoacidoza a ajuns totuși, luați măsuri imediate.

În cazul în care starea pacientului se deteriorează rapid, nu vă medicați singur. Cereți ajutor specialiștilor, pentru a nu avea consecințe dezastruoase sub formă de handicap sau deces.

Urmărește videoclipul: 5 4 10 PT (Martie 2020).